SVZ: Hitno reagovati na pretnje Dauta Haradinaja
09/04/2017 12:14|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 2094 |
|

Čaglavica, 09.04.2017. - Povodom pretnji Dauta Haradinaja na televiziji Dukađini da će Kosovo ostati bez Srba ukoliko njegov brat Ramuš bude izručen iz Francuske u Srbiju, koja ga tereti za ratne zločine, oglasili su se srpski predstavnici u Savetodavnom veću za zajednice pri kabinetu predsednika Kosova. Saopštenje prenosimo u celosti.

 

U trenutku kada krhka demokratija na Kosovu pokušava da, kroz zvanične stavove prištinskih političkih predstavnika, stvori, barem naizgled, zdravu osnovu za pomirenje i izgradnju poverenja među građanima Kosova i uspostavi mehanizme koji garantuju svim nealbanskim zajednicama na Kosovu jednaka prava i slobode kao i većinskom stanovništvu, Kosovom se proteklih dana kao grom iz vedra neba prolomila izjava Dauta Haradinaja:

"Mogu nas uvesti u rat, ništa drugo. Ja za druge ne znam, ali znam za sebe: ako pogreše i ako to urade (izruče Ramuša Haradinaja) treba da budu spremni za ozbiljnije teme. Ako žele Kosovo etnički bez Srba, onda neka se šale."

Rat? Kosovo etnički bez Srba?

Kako ovo shvatiti, a biti Srbin na Kosovu? Kako shvatiti, a ostati neuplašen, miran i staložen? Kako shvatiti, ako ne kao najave nekog novog 17. marta, paljenja, ubijanja, proterivanja...? Zbog čega?

Stvari treba nazvati pravim imenom - na delu je pretnja terorizmom.

Po definiciji, terorizam je svaka smišljena upotreba nasilja ili pretnje nasiljem sa ciljem zastrašivanja, ili usađivanja straha u čoveka, narode, države...

Kome preti Daut Haradinaj? Sudu u Kolmaru? Srbiji?

Ne, Daut Haradinaj preti Srbima na Kosovu. Daut Haradinaj preti građanima Kosova koje treba da štite kosovski zakoni i Ustav, Rezolucija 1244, razni sporazumi proistekli iz Briselskog sporazuma, ali pre svega i pre svih Vlada, Skupština i predsednik Kosova.

Zabrinjavajuća je činjenica da se niko od kosovskih političkih predstavnika nije ogradio od izjave Dauta Haradinaja, pa se s pravom postavlja pitanje: Ima li Daut Haradinaj prećutnu podršku kosovskih institucija za pretnje terorizmom?

Neobično je, da je, pored reakcije i osude najviših institucija, izostala i reakcija i osuda  javnosti, medija i svih političkih aktera na Kosovu. Neobično je i da međunarodni faktori koji pomno prate sva dešavanja na Kosovu nisu osudili pozive na rat i etničko čišćenje.

Političko nasilje koje se sprovodi nad Srbima ugrožava osnovne slobode i prava ljudi, opštu bezbednost, i osnovni demokratski principi su dovedeni u pitanje - zbog mržnje koja se svakodnevno servira građanima Kosova njihovi sugrađani Srbi postaju „legitimne“ mete čijom bi se eliminacijom „napokon rešili svi problemi Kosova“, jer, jelte, kao i uvek, Srbi su krivi za sve.

Pozivamo sve relevantne institucije da hitno reaguju na opasno verbalno nasilje i stanu u odbranu svojih građana, radi očuvanja mira i stabilosnosti, a Dauta Haradinaja da se javno izvini srpskoj zajednici na Kosovu i svoju borbu za slobodu Ramuša Haradinaja nastavi pred pravosudnim organima, bez pretnji svojim sugrađanima.

 

U Prištini,                                                   Predstavnici srpske zajednice

08.04.2017. godine                            u Savetodavnom veću za zajednice

Sanja Vuković

Darko Dimitrijević

Dušan Radaković

Slobodan Mitić

Živoin Ćirković

Ivan Tomić

Uroš Staletović

 


Komentari posetilaca