Tači: Crnogorci dobrodošli u Vladu Kosova
05/06/2013 09:12|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 802 |
|

Kosovski premijer Hašim Tači očekuje da će crnogorska zajednica imati mesto u kosovskom ustavu, kao i da može činiti deo nove Vlade. Primajući u Prištini crnogorsku delegaciju, koju je predvodio ministar kulture Branislav Mićunović, Tači je kazao da je izuzetno značajna uloga Crne Gore u povezivanju regije. 
 
On je najavio da se očekuje završetak skupštinske procedure i izmene Ustava, kako bi se obezbedilo mesto crnogorskoj zajednici u najvišem pravnom aktu Kosova i garantovalo mesto u kosovskom parlamentu.
 
U delegaciji Crne Gore bili su i gradonačelnici Ulcinja, Plava, Rožaja, kao i predsednik Skupštine Berana, koji su razgovarali o putnoj i graničnoj infrastrukturi, otvaranju novih graničnih prelaza i o povratku raseljenih lica na Kosovo. 
 
Kako prenosi TVCG, aktivisti Pokreta za samoopredeljenje Albina Kurtija tokom Foruma prijateljstva prekinuli su panel o manjinama, kada su istakli pano s natpisom "Albanci u Crnoj Gori su diskriminisani, ovo nije prijateljstvo". 
 
Nakon kraćeg prekida, kako se navodi, panel je nastavio rad gde su predstavnici nadležnih ministarstava govorili o pravima i zakonskoj regulativi manjinska prava u Crnoj Gori. 
 

Komentari posetilaca