Tači: Povoljne oklonosti za Kosovo, jer SAD rukovode procesom
10/03/2020 13:26|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 478 |
|

Glas Amerike, 10.03.2020. - U dijalogu sa Srbijom Kosovo ima vodeću ulogu, koja povećava optimizam građana i institucija, rekao je predsednik Kosova Hašim Tači, posle razgovora sa većinom lidera političkih partija, koje su zastupljene u parlamentu Kosova. On je kazao i da Evropska unija nema šta da traži u dijalogu između Srbije i Kosova, sve dok Kosovo ne dobije viznu liberalizaciju i pozvao kosovske lidere da veruju angažovanju Sjedinjenih Američkih Država, kad je u pitanju konačni sporazum sa Srbijom.

Predsednik Kosova Hašim Tači razgovarao je tokom dana sa predstavnicima gotovo svih partija u kosovskom parlamentu.

Prvi susret imao je sa liderom Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom, zatim sa Kadrijem Veseljijem i Ramušom Haradinajem, liderima Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova.

Obavio je razgovor i sa Fatmirom Ljimajem iz Socijaldemokratske inicijative, kao i sa predstavnicima Srpske liste Goranom Rakićem i Daliborom Jevtićem i predstavnicima ostalih nevećinskih zajednica u parlamentu Kosova iz grupe 6 plus.

Telefonom je razgovarao i sa Bedžetom Pacolijem, liderom Alijanse za novo Kosovo.

Cilj ovih sastanaka, prema rečima Tačija, bio je da se sa liderima partija konsultuje o pitanjima koja su u državnom interesu, posle nedavnog susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Vašingtonu.

On je pozvao na politčko jedinstvo rekavši da je Kosovo uvek zahtevalo da Sjedinjene Američke države budu prisutne za stolom kad je u pitanju Kosovo i Zapadni Balkan.

“Sada kada su veoma povoljne okolnosti za Kosovo, kada ne samo da su Sjedinjene Američke Države za stolom nego i rukovode ovim procesom, onda mislim da svaki glas, koji je drugačiji, jeste glas koji nije usklađen sa realnošću, sa našim pristupom za brza i dobra rešenja koja mogu da budu sprovedena".

Tači je istakao da kosovski lideri i građani treba u potpunosti da veruju Sjedinjenim Američkim Državama, a osvrnuo se i na Evropsku uniju, rekavši da “prvo treba da ukine vize za Kosovo, pa da razmišlja o daljim koracima u vezi dijaloga između Kosova i Srbije”.

Mi treba u potpunosti da verujemo u angažovanje ambasadora (Ričarda) Grenela, Sjedinjenih Američkih Država i predsednika (Donalda) Trampa. Treba da budemo jedinstveni i da verujemo u te vrednosti i taj dinamični proces. Evropska unija nije jedinstvena, njihovo rukovodstvo još nema viziju, ni što se tiče Kosova, niti Zapadnog Balkana. Drže Kosovo nepravedno izolovanim, kažnjavaju Kosovo, a mislim da je to i neka vrsta uvrede za Kosovo, što ne donose odluku o liberalizaciji viza. Pristup je više nego jasan. EU treba prvo da donese odluku o liberalizaciji viza za Kosovo, a onda može da misli o svojoj ulozi u dijalogu između Kosova i Srbije. Ako oni traže dijalog, a drže Kosovo izolovanim, moj odgovor je negativan za njih”.

Hašim Tači je o susretu sa predstavnicima Srpske liste na Tviteru napisao da je sa njima imao konstruktivan sastanak i da je “uloga srpske zajednice na Kosovu od velikog značaja za izgradnju države, pomirenje i postizanje istorijskog sporazuma između Kosova i Srbije”.

Poziv za sastanak predsednik Kosova poslao je i lideru Pokreta samoopredeljenje Aljbinu Kurtiju, koji je i premijer Kosova, ali se Kurti nije odazvao tom pozivu.

 

 


Komentari posetilaca