Tači kritikuje Evropsku uniju, oštre reči zbog "zanemarivanja Balkana"
19/06/2019 15:38|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 604 |
|

RTV KIM, Beta, 19.06.2019. - Kosovski predsednik Hašim Tači ocenio je da su unutrašnja previranja u Evropsku uniju "zamaglila viziju" Evropske Unije.

Evropska unija, prema njegovim rečima, nije uspela da prevaziđe protekcionistički instinkt i zanemarivanje regiona Zapadnog Balkana, posebno Kosova.

Tači je povodom, kako je rekao, "razočaravajućih zaključaka" Veća opštih poslova Evropske unije ocenio da Kosovo nije krivo za unutrašnje probleme Evropske unije kao i da ne predstavlja bilo kakav rizik za Uniju.

"Prema tome, ne možemo se kvalifikovati kao krivci za smanjenje uloge Evropske unije u regionu i na Kosovu zbog njenih tekućih neuspeha. Dok su susedne zemlje, kao što su Albanija i Severna Makedonija, dobile suštinske vesti na putu ka članstvu u Evropsku uniju, mi smo čekali nešto minimalno i upravo smo dobili pozitivnu refleksiju u vezi sa krajom nepravedne izolacije naroda Kosova", napisao je Tači na Fejsbuku.

On je ocenio da Evropska unija tretira Kosovo "drugačije" u odnosu na "druge zemlje" i dodao da "ta nepravda ne prolazi neopaženo".

"Međutim, nepostojanje konstruktivne posvećenosti naših državnih institucija za koordinaciju strateških akcija u interesu zemlje ne prolazi nezapaženo. Pozivam institucionalne i lidere parlamentarnih političkih stranaka da razmisle o teškoj situaciji sa kojom se naša zemlja suočava u ostvarivanju mogućnosti za članstvo u Evropsku uniju i NATO. Izolacija i stagnacija moraju prestati. Građani Republike Kosovo zaslužuju razvoj i integraciju u evroatlantske strukture", napisao je Tači.

 


Komentari posetilaca