Tači obavio konsultacije, sledi ponuda za mandatara
22/04/2020 20:42|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 516 |
|

RTS, 22.04.2020. - Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da će mandat za formiranje sledeće kosovske vlade ponuditi partiji koja bude spremna da u skupštini okupi većinu.

Hašim Tači je to izjavio posle konsultacija i nakon što je saslušao sve stavove predstavnika političkih stranaka, osim pokreta Samoopredeljenja.

Predstavnici većine stranaka u kosovskom parlamentu složili su se sa Tačijem da nakon izglasavanja nepoverenja vladi Aljbina Kurtija treba da bude izabrana nova.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa rekao je na konsultativnom sastanku kod Tačija da je ta stranka za stvaranje novih institucija, a protiv novih izbora, za koje se zalaže stranka premijera u ostavci Aljbina Kurtija.

Mustafa je naveo da je njegova stranka spremna da preuzme odgovornost za stvaranje većine u skupštini ako joj se ponudi takva prilika.

"U ime DSK procenjujem da u ovom trenutku ne bi trebalo da izlazimo na birališta i da treba da uložimo napore za uspostavljanje vlade koja ima mandat u skupštini i koja može normalno da upravlja zemljom. Spremni smo da preuzmemo inicijativu da formiramo većinu, ako nam se ponudi ta odgovornost i mislim da bi to trebalo da radimo zajedno", rekao je Mustafa.

Ramuš Haradinaj, predsednik Alijanse za budućnost Kosova, rekao je da njegova stranka želi formiranje nove vlade i da su protiv raspisivanja izbora.

"Ne zalažemo se za raspuštanje parlamenta. Održali smo izbore koje su svi prihvatili. Ovaj parlament je legitiman. Ovaj parlament ima obavezu da državi vrati vladu sa punim mandatom", rekao je Haradinaj.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da njegova stranka za sada ne podržava izlazak na birališta.

U susretu sa Tačijem, Rakić je rekao da u vreme kada se suočavamo sa pandemijom koronavirusa, Srpska lista podržava stvaranje nove vlade u aktuelnom parlamentarnom sastavu.

Protiv novih izbora je i Kadri Veselji iz Demokratske partije Kosova, navodeći da će ta stranka ostati opozicija.

 

 


Komentari posetilaca