TAČI ZA RSE: BEZ SPORAZUMA OVE GODINE, GUBIMO DECENIJU
02/05/2019 17:56|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 655 |
|

Radio Slobodna Evopa, RTK2, 02.05.2019. -Predsednik Kosova Hašim Tači u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da će taksa od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostati na snazi.

Tači navodi da samit u Berlinu nije proizveo rezultate, ali da ima veća očekivanja od sastanka u Parizu. "Uloga Sjedinjenih Država u ovom procesu je neizostavna", ocenjuje Tači i dodaje da je protiv razmene teritorije, ali da je za pripajanje Preševske doline Kosovu.

"Sastanak u Berlinu nije proizveo jasne zaključke, ali sam optimista da u Parizu može biti više jasnoća, ali i nove dinamike u angažovanju za pronalazak mogućnosti za okončanje dijaloga između Kosova i Srbije, za jedan sveobuhvatni sporazum, pravno obavezujući, koji će okončati sva otvorena pitanja između Kosova i Srbije i rezultovati recipročnom priznanju", rekao je Tači.

Na pitanje da li vidi nastavak dijaloga ili njegov novi početak Tači je odgovorio:

"Vidim novu dinamiku u sklopu okvira kojim rukovodi Evropska unija i gđa Mogerini, ali sada i uz prisustvo kancelarke Merkel i predsednika Makrona vidim interesantan i kreativan koncept i Makrona, stoga verujem da će biti i dodatnih konsultacija sa zemljama Kvinte, dakle između SAD-a, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije kako bi bili jedinstveni u svojim pozicijama naspram dijaloga Kosova i Srbije, te kako bi se odrazilo jedinstvo i u društvu, na političkoj sceni Kosova ali i u Srbiji, i kako bi imali jedan prihvatljiv sporazum za dve strane, ali i sprovodiv na terenu".

On je istakao da u Berlinu je definitivno još jednom dokazano koliko je slaba Evropa i koliko EU nije jedinstvena i kakve nejasnoće imaju lideri određenih država. 

Dodao je da zato uloga SAD u tom procesu treba da bude odlučujuća i istorijska.

Tači je rekao da je uloga SAD bila odlučujuća u slučajevima donošenja Dejtonskog sporazuma, sporazuma u Rambujeu o Kosovu, Ohridskog sporazuma i sporazuma u Končulju, te da neće biti ni sporazuma sa Beogradom bez "aktivne i vodeće uloge SAD”, te da se stoga i sreo sa američkim ambasadorom u Berlinu, tokom nedavnog samita o Z. Balkanu.

On je rekao da ostaje pri ideji korekcije granica, odnosno pri ideji pripajanja Preševske doline.

Na pitanje - ne misli li da na taj način otvara Beogradu mogućnost da traži zauzvrat sever Kosova - kaže da tri oštine juga centralne Srbije mogu “same da se bore da budu deo teritorije Republike Kosovo”.

Ponovio je da berlinskii samit nije doneo nikakve jasne zaključke, ali optimista je, kaže, u pogledu predstojećeg samita u Parizu početkom jula, što vidi kao "novu dinamiku dijaloga", koji se vodi uz posredovanje Evropske unije i šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, ali i uz posredovanje kancelarke Angele Merkel i predsednika Makrona.

U tom procesu, kaže, vidi kreativan koncept i viziju predsednika Makrona, a veruje i u dodatne konsultacije sa zemljama Kvinte radi postizanja jedinstvenog stava u odnosu na dijalog, ali i postizanja jedinstva na srpskoj i kosovskoj političkoj sceni.

Na pitanje da li očekuje da Kosovo i Srbija ove godine vide sporazum Tači je odgovorio: Da, nadam se. U suprotnom - izgubićemo deceniju.

 


Komentari posetilaca