Tači započeo konsultacije, Kurti zahteva nove izbore
01/04/2020 23:44|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1156 |
|

Glas Amerike, 01.04.2020. - Predsednik Kosova Hašim Tači započeo je konsultacije sa predstavnicima političkih partija koje su zastupljene u Skupštini Kosova o koracima koje treba preduzeti radi prevazilaženja nove političke situacije nastale posle izglasavanja nepoverenja Vladi. Aljbin Kurti zahteva raspisivanje izbora, a Isa Mustafa se zalaže formiranje nove Vlade.

Posle sastanka sa liderima tri najveće političke partije na Kosovu Aljbinom Kurtijem, Isom Mustafom i Kadrijem Veseljijem, predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da će njegovi naredni koraci biti transparentni i u skladu sa Ustavom i zakonima.

"Proces će biti zasnovan na konsultacijama, Ustavu i zakonima, a o čemu ću informisati javnost čim završim sa svim konsultacijama koje će se održati i u četvrtak", kazao je Tači.

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti rekao je posle sastanka sa Tačijem da razgovori mogu da se vode samo o određivanju datuma novih vanrednih parlamentarnih izbora.

"Ustav Kosova ne daje mogućnosti u aktuelnom političkom kontekstu, da imamo novu vladu bez nove Skupštine, bez izbora. Predsednik je obećao da će poštovati Ustav, zakone i ranije prakse. Tako da smo naglasili naš stav da predsednik Kosova ne treba da se bavi imenima i partijama, već datumom novih izbora u ovogodišnjem kalendaru", rekao je Kurti.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa smatra da bi trebalo formirati novu Vladu.

"Kao Demokratski savez Kosova mi ocenjujemo da nije vreme da se ide na opšte izbore zbog pandemije. Takođe smo ubeđeni da i izbori u ovom kratkom periodu neće doneti ništa novo. Mi smo za to da se formira nova vlada na osnovu ustavnih procedura, i odluke Ustavnog suda iz 2014. godine", kazao je Mustafa.

Predsednik opozicione Demokratske partije Kosova Kadri Veselji smatra da u situaciji pandemije pozivanje na izbore predstavlja licemerje. On je istakao da će njegova partija ostati u opoziciji.

Konsultacije sa predstavnicima političkih partija predsednik Kosova Hašim Tači nastaviće sutra kada će se sastati sa liderima Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske inicijative Ramušom Haradinajem i Fatmirom Ljimajem, kao i sa predstavnicima Srpske liste i ostalih manjinskih zajednica.

Ukinute takse, postepena primena reciprociteta

Vlada Kosova donela je odluku da ukine taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine i krene sa postepenom primenom mera reciprociteta prema Srbiji.

U odluci Vlade se navodi da u trgovinskim odnosima sa Srbijom, izrazi korišćeni u dokumentima koji slede robu moraju biti u skladu sa Ustavom Kosova i važećim zakonodavstvom.

„Fitosanitarne potvrde i prateća dokumentacija za prehrambene i neprehrambene proizvode biljnog i neživotinjskog porekla, koji podležu fitosanitarnoj kontroli na granici. Veterinarske potvrde i prateća dokumentacija za prehrambene i neprehrambene proizvode životinjskog porekla, koji podležu veterinarskoj kontroli na granici“, navodi se u odluci Vlade Kosova.

Ovu odluku su kako je navedeno dužni da sprovedu - granična policija, carina, Agencija za hranu i veterinu, Agencija za medicinske proizvode i opremu i druge nadležne institucije.

„Primena i adekvatnost ove odluke preispitivaće se najmanje jednom mesečno“, navodi se u odluci.

Ambasada SAD: Nove mere stvaraju više problema

Ambasada SAD u Prištini nije bila zadovoljna najnovijim potezom kosovskih vlasti.

"Sjedinjene Države su bile jasne da Kosovo treba da ukine sve takse, a
ne da stvara nove barijere, jer ove politike štete građanima Kosova i
guše ekonomiju Kosova", navodi se u kratkom saopštenju i dodaje.

"Protiv smo najnovijeg koraka primene recipročnih mera na kretanje robe iz Srbije. Ove mere stvaraju više problema u trenutku kada SAD veruje da će sporazumi o avio, železničkom i drumskom saobraćaju o kojima su se obe strane dogovorile, kada budu sprovedeni, povećati ekonomski razvoj i
stvoriti uslove potrebne za uspešan dijalog".

Đurić: Situacija se ne deeskalira

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić saopštio je da Aljbin Kurti nije ukinuo takse.

“Ne nasedajte na lažne vesti. Premijer privremenih institucija samouprave u Prištini najavio je, da budemo sasvim precizni, samo oročenu suspenziju taksi i to uslovno, a istovremeno uvodi nove kaznene mere za naše građane i privredu koje naziva reciprocitetom", naveo je Đurić u saopštenju za javnost.

"Time se situacija ne deeskalira i ne vraća na stanje pre uvođenja anticivilizacijskih taksi na robu iz centralne Srbije, već se na perfidan način uvode do sada nepostojeće barijere za trgovinu i kretanje ljudi i robe", navodi se u saopštenju Marka Đurića.

 

 


Komentari posetilaca