Tadić zabrinut za očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa na Kosovu
30/05/2013 17:44|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 821 |
|

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić boravi danas i sutra u Azerbejdžanu, gde učestvuje na svetskom forumu o interkulturalnom dijalogu u Bakuu i gde se sastao sa generalnom direktorkom UNESCO-a i ministrom spoljnih poslova Azerbejdžana Elmarom Mamadijarovim, saopštila je Demokratska stranka.
- Tadić je u toku dana imao sastanak i sa generalnom direktorkom UNESCO-a Irinom Bokovom, sa kojom je razgovarao o zaštiti kulturnog i istorijskog nasleđa Srbije na Kosovu. On je izrazio zabrinutost zbog činjenice da Briselski sporazum ne tretira takvu vrstu zaštite i naglasio da je neophodno što hitnije pokrenuti to pitanje u međunarodnoj zajednici. Tadić smatra da bez pravovremenog obraćanja pažnje na taj problem, zaštita istorijskog i kulturnog nasleđa Srbije može biti ugrožena i podvukao svoju zabrinutost zbog činjenice da se aktuelni dijalog u Briselu ne bavi dovoljno ovim pitanjem. Tadićeva argumentacija i iznošenje ovog problema naišla na odobravanje Bokove i složili su se da ovaj problem mora biti rešavan što pre, saopštila je Demokratska stranka.
DS podseća da Tadić u toku svoje posete Azerbejdžanu učestvuje na svetskom forumu o interkulturalnom dijalogu u Bakuu, da se forum održava po drugi put i da će na njemu okupljeni zvaničnici iz celog sveta, od 29. maja do 1. juna, razmenjivati mišljenja o izazovima interkulturalnog dijaloga kroz različite aspekte konceptualnih okvira, vlasti, politike i prakse. Svetski forum o interkulturalnom dijalogu između ostalog ima zadatak širenja ideja Globalne agende dijaloga među civilizacijama koja je 2001. godine usvojena od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i UNESCO Konvencije o zaštiti i promovisanju raznolikosti kulturnih izraza.
 
 
 

Komentari posetilaca