Takmičenje u hakatonu od 29. do 31. oktobra u Prištini
28/10/2021 12:45|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 806 |
|


Medija centar, 27.10.2021. - USAID-ov pravosudni projekat u saradnji sa Inovacionim centrom Kosovo organizuje trodnevno hakaton takmičenje, koje za cilj ima pronalaženje tehnoloških i inovativnih rešenja za izazove identifikovane u pravosudnom sistemu na Kosovo korišćenjem otvorenih podataka. Takmičenje će biti održano od 29. do 31. oktobra.

“Hakaton je takmičenje za ljude koji vole tehnologiju, koji znaju da razviju aplikaciju ili program za kompjuter, ali ne samo za njih. U hakatonu može da učstvuje maltene bilo ko može da se prijavi na sajtu Centra za inovacije Kosovo i tamo sazna mnogo više o tome. Nema ograničenja niti za godine niti za bilo šta i tu će se formriati timovi od 3 do 5 članova, gde će se tražiti visokotehnološko rešenje za probleme”, kaže Ljubica Maksimović iz USAID-ovog pravosudnog projekta.

Prema rečima Ljubice Maksimović takmičari ne moraju da budu programeri ili IT stručnjaci, već je dovoljno, kako kaže, da budu inovativni i kreativni. Pod stručnim mentorstvom, imaće 54 sata da osmisle inovativne proizvode i realizuju softversko rešenje.

“Mi smo saznali tokom našeg istraživanja da je veliki problem kod građana to što oni nisu dovoljno dobro informisani o postojećim mehanizmima za rešavanje njihovoh problema. To je jedan od problema koji želimo da rešimo. Drugi problem jeste taj što je pravni jezik tehnički jako težak za rešavanje i mi tražimo da te neke pravne termine približimo građanima kako se oni ne bi plašili da rešavaju svoje probleme i da pristupe institucijama i treći problem koji želimo da rešimo jeste problem vezan za Agenciju za besplatnu pravnu pomoć. Ona mora da sarađuje sa mnogo institucija, ali nemaju objedinejnu bazu podataka tako da želimo da taj problem pokušamo da rešimo”.

Kako to funkcioniše?

“Zavisi kakva će rešenja biti predložena i odabrana. To može da bude bilo šta od telefonske aplikacije do programa do baze podataka. Tako da to još uvek ne znamo ali će biti plasirano građanima i građanima na uslugu”.

Ko odlučuje ko će pobediti i šta je nagrada za pobednički tim?

“Imaćemo panel sudija koji će se sastojati od tri do pet članova. Mi se nadamo pet. Tu će biti jedan član sigurno iz našeg projekta, jedan član iz Centra za inovacije i neko ko poznaje tehnologiju. Potrudićemo se da nađemo jednog člana koji će da predstavlja pravosudne institucije na Kosovu. Tako da to će biti sudije a biće tri nagrade svaka nagrada će biti 3 000 evra i plus godinu dana perioda inkubacije sa mogućnošću za mentoring, za umnožavanje, čak će im Inovacioni centar Kosova obezbediti i prostorije za rad i softvere koji su im potrebni”.

Broj takmičara nije ograničen. Svi zainteresovani prijave mogu pronaći na veb sajtu Inovacionog centra Kosova, ali i na portalu www.posaonakosovu.com.

 

 


Komentari posetilaca