,,Taksa od 100 odsto – ko je dobio, a ko izgubio i šta?’’
25/07/2019 15:25|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1569 |
|


Čaglavica, 25.07.2019. - Taksa od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine pozitivno je uticala na kosovsku ekonomiju, rečeno je na debati ,,Taksa od 100 odsto – ko je dobio, a ko izgubio i šta?'' koja je održana u  Medija centru u Čaglavici.  Međutim iz Udruženja za zaštitu potrošača poručuju da su građani najveći gubitnici.

 

Taksa od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine je politička odluka koja je nastala zbog agresivne politike Beograda prema Kosovu rekao je zamenik ministra finansija u Vladi Kosova Fatmir Gaši.

,,Prvo moramo pogledati postupke koje su Srbija i Bosna imali protiv Kosova. Postigle su vrhunac u trenutku lobiranja za povlačenje priznanja države Kosova, bile su uspešne i u tome da ne dozvole da se Kosovo učlani u Interpol, što je štetno za čitav region. Imamo više primera kada se u Bosni i Hercegovini i u Srbiji organizuju neke međunarodne konferencije, kosovskim zvaničnicima se ne dozvoljava pristup. Drugi razlog uvođenja taksi je pritisak koji vrši Srbija prema srpskim pripadnicima Bezbodnosnih snaga Kosova, nasilno ih udaljava iz tih institucija što govori o tome da nema mesta da se razvije slobodno tržište. Ukoliko sa Srbijom postignemo sveobuhvatan sporazum o uzajamnom priznanju, onda će ove takse biti ukinute’’, rekao je Fatmir Gaši.

Gaši je kazao da budžet Kosova nije oštećen zbog uvođenja takse, već da je ostvaren prihod od 7 miliona više u odnosu na period pre uvođenja takse.

 I predsednik Alijanse za Biznis Kosova Agim Šahini smatra da je je taksa od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH pozitivno uticala na kosovsku ekonomiju.

,,Svega 1,5 odsto su cene povećane jer potrošnja ne znači da su tu samo proizvodi iz Srbije nego  i proizvodi iz drugih zemalja sveta i to je uticalo da imamo neznatan rast. Mi smatramo da  taksa treba da ostane i da bude primenjena. Domaća proizvodnja je porasla preko 30 odsto, zapošljavanje je takođe poraslo u svakoj proizvodnoj domaćoj kompaniji,a  to je imalo direktnog uticaja i na povećanost potrošnje domaće proizvodnje. Međutim šta je to negativno uticalo? U Srbiji je je ako se pozivamo i referišemo zadnjom izjavom  premijerke,  ona je izjavila da je u to vreme, pre mesec dana imali su gubitak od preko 300 miliona. Međutim,  to ne znači da je tih 300 miliona dobilo Kosovo,  jer je veliki deo ponovo počeo da se uvozi iz raznih zemalja’’, rekao je Agim Šahini.

Šahini kaže da prema istraživanju koje je sprovela ova Alijansa 96 odsto kosovskih proizvođaća podržava uvođenje taksi. Međutim predsednik organizacije za zaštitu potrošača Seljatin Kačaniku smatra da su građani, kao potrošači, najveći gubitnici zbog uvođenja takse.

,,Ova odluka nije doneta u saradnji sa građanima i nikada nije rečeno da je doneta kako bi se zaštitila prava potrošača koji su istovremeno i poreski obveznik. Mi smo Vladi i Skupštini slali signale o načinu rešavanja ovog problema, uvek smo za to da imamo bileterarni trgovinski ugovor koji bi potpisalo Kosovo sa svakom državom shodno ustavu, poštujući direktive Evropske Unije. Nisu nas slušali, ne žele da sarađuju sa nama, zbog čega ne znam. Dakle, taksa je uvedena, bila loša ili dobra, ali ko plaća taj ceh. I pored činjenice da mi nismo bili uključeni u tu igru, deklarativno, pravnom odlukom, zapravo smo mi glavni akteri te igre, jer mi plaćamo sve neuspehe ili koristi od ove takse“, rekao je Seljatin Kačaniku.

Kordinator Saveza za Kosovo i Metohiju Nenad Radosavljević kazao je da je taksa od 100 odsto nanela štetu svim građanima Kosova, jer su uskraćeni za kvalitetnu robu.  Prema njegovim rečima dobitnici su isključivo kosovski političari.

,,Ja mislim da su takse glupost. Isto mislim i za američke taske za kinesku robu, jer ako se neko zalaže za globalizam, a onda kad mu to više u jednom trenutku ne odgovara pa onda okrene politiku onda to nema nikakvog smisla. Drugo ne verujem da neko  normalan može da očekuje da će ove takse rezultirati time da Srbije prizna nezavisnost Kosova, a da posle za uzvrat budu taske ukinute. Znači to je potpuno besmisleno, mada se to često promoviše od strane vlasti iz Prištine. E sad ko gubi, ima mnogo onih koji gube. Pre svega gube proizvođači, trgovci iz Srbije i naravno budžet Srbije'', rekao je Nenad Radosavljević.

Saša Sekulić  iz Asocijacije srpskih privrednika na Kosovu kazao je da su takse u velikoj meri otežale i onako težak rad srpskih privrednika na Kosovu, a da su time pored trgovaca najviše pogođeni poljoprivrednici koji su uskraćeni za nove vrste semena i đubriva  koje već decenijama uvoze iz Srbije.

,,Predstavnici naših sektora imali su određenih problema, zalihe koje su imali su nestale. Iz sektora proizvodnje je najviše problema bilo zato što su sada prisutni neki novi artikli, gde su oni imali problema sa proizvodnjom, morali su ponovo da angažuju tehnologe kako bi ti novi proizvodi koji su dolazili, većinom iz Turske i Rumunije, samim tim imali su dodatne troškove za novu tehnologiju koju su morali da imaju. Iz sektora trgovine imali su najviše problema, jer, je onaj broj artikala koji su nekada imali u svojim radnjama, sada je smanjen. Kupci mnoge artikle nisu prihvatili, jer je to tržište koje je naviklo na iste artikle nekih 50 godina. Poljoprivrednici su takođe imali probleme, a to je nabavka novih semenskih sorti pšenice, posebno su imali primedbe na nove vrste đubriva’’

Debatu na temu ,,Taksa od 100 odsto – ko je dobio, a ko izgubio i šta?'' organizovao je Medija centar u Čaglavici uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo.

 


Komentari posetilaca