Trajković: Antievropski potez Kurtija
24/03/2022 13:59|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 288 |
|

RTV KIM, FoNet, 24.03.2022. - Ovo je još jedan agresivan, destabilizujući i antievropski potez vlade Aljbina Kurtija, koji za svoj cilj ima administrativno proterivanje državljana Srbije sa Kosova, izjavila je srpska političarka sa Kosova i Metohije Rada Trajković komentarišući to što Srbi neće moći da glasaju na Kosovu.

Kurti želi da napravi presedan po kojem će Srbi prihvatiti praksu da na srpske izbore izlaze u opštinama lociranim u pograničnoj zoni oko Kosova, odnosno da protera njihova kosovskim ustavom garantovana prava van teritorije Kosova, rekla je Trajković za Regionalnu agenciju JUGPress.

Srbi nikako ne smeju dozvoliti da ovaj presedan nastane, smatra ona, jer bi to imalo dalekosezne posledice po status srpske zajednice na Kosovu.

Predlog Aleksandra Vučića da se glasa u pograničnoj zoni i da se organizovanim autobusima dovoze glasači sa Kosova takođe ne sme biti prihvaćen ni od kosovskih Srba, niti srpske opozicije, jer dobro znamo čije pristalice bi imale mesta u tim autobusima. Takvi izbori ne bi bili ni demokratski, a ni legitimni, predočila je Trajković.

Trajković navodi da bi kosovski Srbi u ovom trenutku trebalo da napuste Vladu Kosova, ali ne i lokalne institucije poput lokalne samouprave, sudstva i policije.

Na pitanje kako je moguće da Kurti odbije zemlje Kvinte i koliko su oni bili iskreni u zahtevu da Srbi glasaju na Kosovu 3. aprila, Trajković je uverena da su bili iskreni.

Nažalost, imam utisak da su Kurti i Vučić u prvi mah pokušali da se o izborima dogovore direkno, bez posredovanja međjunarodne zajednice, ali da u tome nisu uspeli. U te pregovore su ušli toliko duboko da je Vučić spustio nivo srpske pozicije na opciju da oficiri za vezu, a ne OEBS, budu oni koji će biti odgovorni za organizaciju izbora, zaključila je Trajković.

 

 


Komentari posetilaca