Trajković: Kurtijevo kažnjavanje Srba podseća na Miloševićevo disciplinovanje
31/10/2022 15:40|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 260 |
|

RTV KIM, 31.10.2022. - Odnos premijera Kosova Aljbina Kurtija prema Srbima i njegove odluke o preregistraciji vozila sa KM na RKS tablice, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković upoređuje sa odnosom bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića prema Albancima 90-tih godina prošlog veka. Istovremeno, ističe da jedini ko može naterati Srbe sa severa da preregistruju svoja vozila je zvanični Beograd.

„Tendencija Aljbina Kurtija da donosi rešenja koja kolektivno kažnjavaju srpski narod na Kosovu i Metohiji nije u redu i predstavlja kontinuitet od njegovog dolaska na vlast. Oduzimanjem prava Srbima i sukobljavanjem sa srpskom nacionalnom zajednicom na takav način, u nekoj meri podseća na vreme kada je Milošević želeo da disciplinuje Albance pa je polazio putem oduzimanja prava Albancima na KiM kroz institucionalna rešenja koja su oni prihvatali kao pritisak na njih“, kazala je Trajkovićeva za RTV Kim.

Trajkovićeva smatra da su Srbi sa severa Kosova, ali i oni koj žive južno od Ibra, žrtve i Beograda i Aljbina Kurtija.

„Svi znaju da Srbi sa severa Kosova ne mogu da promene tablice bez podrške Beograda. Promenu tablica može da odradi jedino Beograd i to na način da registracija vozila na KM bude promenjena onde gde se ti automobili i sada registruju, a to je u Raški. Znači Raška je centar gde Srbi mogu postepeno, kako im ističe pravo na registraciju ili kako je potrebno produžiti registraciju, da dobiju u stvari mogućnost da se registruju na Kosovu. I to ne kolektino, ne po rokovima, nego prosto kako ide dinamika njihovog prestanka važenja registrarskih tablica i saobraćajnih dozvola i u dogovoru sa Beogradom“, kazala je Trajković.

Trajkovićeva ponavlja da su Srbi sa Kosova žrtve sukoba Vučića i Kurtija.

„Ništa od njih ne zavisi, osim da budu demonstratori pružanja otpora na koji mogu da budu izloženi i fizički. Time može ceo region da se uvuče u jedan destabilizujući projekat koji neće doneti dobro nikome“, rekla je ona u izjavi za RTV Kim.

Trajkovićeva ističe da je „javna tajna“ da na severu Kosova postoje paravojne formacije koje, kako tvrdi naoružavaju tamošnje stanovništvo. Ona je uverena da takve formacije postoje i sa srpske i sa albanske strane.

„Javna je tajna da postoje paravojne formacije i među Albancima i ono što treba sve nas da zabrine to je insistiranje na ovako nebitnim stvarima kao što su tablice. Zar zaista neko misli da te tablice treba da očuvaju suverenitet Kosova ili Srbije? Ja se bojim da ovo nije režirana neka ujdurma čiju cenu na kraju treba da plate stanovnici tog prostora“, kaže Trajković.

Ona kaže da je zabrinuta što kosovske vlasti ne poštuju zahtev SAD da se odloži odluka o preregistraciji na deset meseci i što nema volje da se pronađe neko održivo rešenje. Kaže da dvojica lidera, Kurti i Vučić, trenutno pokazuju samo tvrdoglavost.

„Lideri koji žele sukob suštinski uvode ceo narod i državu u veliki problem“, zaključila je ona.

Odluka Vlade Kosova o preregistraciji vozila sa KM na RKS tablice počinje sutra ali će se ona odvijati postepeno, najpre kroz opomene vozačima sa registracijama KM, potom i novčano kažnjavanje, sve do januara kada će biti dozvoljene probne tablice a od 21. aprila osim RKS „neće biti dozvoljene nikakve druge tablice“.

 


Komentari posetilaca