Trajković: Policija će pojačati prisustvo u školama
05/05/2023 13:21|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 227 |
|

Kim, 05.05.2023. - Na drugoj vanrednoj sednici Odbora za zajednice komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković je govoreći o bezbednosnoj situaciji rekao da će Kosovska policija povećati svoje prisustvo u školama na centralnom Kosovu, te da će od direktora škola tražiti pismenu izjavu o tome da li u njihovim školama ima problema. On je imao i primedbu na prisustvo medija u skupštinskoj sali.

Sednica odbora za zajednice počela je minutom ćutanja za stradale u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Trajković: Tražićemo pismeno izjašnjavanje direktora o stanju u školama

Komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković je rekao da pripadnici policije „stalno rade“ na operativnim planovima koji se odnose na krađe, saobraćaj, teška krivična dela i bezbednost.

„Imamo i operativni plan koji se odnosi na posetu školama i saradnju sa školama i direktorima tih ustanova, tako da ćemo pojačati prisustvo u svim školama. Vi znate da sam ja jednom izneo neke informacije da u školama ima raznih situacija. Međutim, kad odemo kod direktora tih ustanova uvek je stanje redovno i nema nikakvih problema. Novina je ta da ćemo od danas obići sve škole i da će svaki direktor dati pisanu izjavu da nemaju problema u školi sa maloletnom decom“, kazao je Trajković.

„Kako se ne bi kasnije ustanovilo da je policija kriva ili da nije radila svoj deo posla, nego da se odgovornost odnosi i na direktore tih škola“, naveo je on.

„U aprilu uhapšeno šest lica“

„Bezbedosna situacija je, prema statističkim podacima, na teritoriji opštine Gračanica stabilna“, rekao je Trajković.

„Naravno, nije bez incidenata i zabeleženih slučajeva, ali je u mesecu aprilu, za razliku od prošle godine, broj incidenata u opadanju. Napomenuću nekoliko statističkih podataka koji se odnose na bezbednost: slučajeva razbojništva nije bilo, zabeležena su dva slučaja sa nakoticima, porodično nasilje je u opadanju. Ovog meseca je zabeležen jedan slučaj“, kazao je on.

Slučajevi krađa i teških krađa su, prema Trajkovićevim rečima, „u opadanju za nekih 20 odsto“.

„Ukupan broj slučajeva u mesecu aprilu, za razliku od prošle godine, je 10 odsto u opadanju. Prema statističkim podacima januar – april 2022/23, broj zabeleženih incidenata je u opadanju za 30 odsto. Uhapšenih lica bilo je kao i u prethodnoj godini, šest lica su uhapšena tokom meseca aprila za različita krivična dela“, dodao je on.

„U većem broju slučajeva žrtve su Albanci“

Od „bitnih slučajeva“, Trajković je izdvojio krađe i teške krađe.

„Veći broj slučajeva, s obzirom da je ovo opština sa stanovništvom većinski srpske nacionalnosti, međutim ima i drugih zajednica koje žive na ovoj teritoriji, pa su žrtve u tim slučajevima u većem broju Albanci“, rekao je komandir.

Podsetio je i na slučaj obijanja Pošte i bankomata u Lapljem Selu.

„Ukraden je jedan deo novčanih sredstava i kasa, istraga je u toku. Imamo informacija, radimo na pronalaženju još informacija i otkrivanju počinioca u saradnji sa svim građanima koji poseduju kamere na svojim kućama kao bi došli do tih počinilaca“.

Trajković: Zašto mediji prate sednicu?

Pri ulasku u salu SO Gračanica komandir policijske stanice Bratislav Trajković zapitao se zašto mediji moraju da prate sednicu Odobra za zajednice, navodeći da bi tek nakon sednice mogli da dobiju izjavu.

Na konstataciju novinarke Kim radija da je nekoliko sedmica ranije od komadira nakon sednice Odbora tražila izjavu koju je on odbio, Trajković je konstatovao da bi o ishodu sednica mogao da govori predsedavajući Odbora.

Naveo je i to da on lično „nema problem da govori pred medijima“, ali da možda drugi članovi ne žele da iznesu probleme u svojim zajednicama jer se „zbog medija ustručavaju“.

„Slaba zainteresovanost mladih za Kosovsku policiju“

Komandir Trajković i službenica za zajednice u policijskoj stanici u Gračanici Svetlana Kapetanović podsetili su da je u toku konkurs za prijem mladih kosovskih službenika iz manjinskih zajednica za Region Sever.

„U toku su naše prezentacije u pojedinim mestima, do sada smo ih imali u Novom Badovcu, Dobrotinu, Livađu, romskoj zajednici. Slaba je zainteresovanost kandidata, konkurs će biti produžen još 15 dana da bi se obuhvatila i četvrta godina, da se uzmu u obzir đaci koji završavaju školu“, kazala je Kapetanovićeva.

Komandir Trajković je dodao da je Kosovska policija zbog napuštanja posla kolega srpske nacionalnosti na severu već imala sličan konkurs.

„Mesec dana traje školovanje oko 150 kandidata iz manjinskih zajednica. Oni će za dva meseca završiti školovanje i biće raspoređeni u policijskim stanicama na svojim zadacima. Ovim putem ohrabrujemo sve iz manjinskih zajednica, ukoliko neko želi da postane policijski službenik, može slobodno da konkuriše, bez obzira da li se radi u Mitrovici ili na nekom drugom mestu“, kazao je Trajković.

On je naveo i da će policijskih službenicima koji budu zaposleni biti obezbeđen transport, a budući da će biti novi u ovom poslu, na dužnosti će biti sa starijim policajacem.

Na sednici Odbora za zajednice u Gračanici je usvojen i zapisnik sa četvrte redovne sednice održane 6.4.2023. godine, a u skupštinskoj sali bili su prisutni i predstavnici Kfor-a i Unmik-a.

 

 


Komentari posetilaca