Trajković sa Pičom o položaju Srba na Kosovu
30/11/2023 13:53|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 160 |
|

Kim, 30.11.2023. - U sinoćnjem razgovoru u Prištini sa lordom Stjuartom Pičom, izaslanikom Ujedinjenog Кraljevstva za Zapadni Balkan, Momčilo Trajković je ispred Srpskog nacionalnog foruma (SNF) upoznao sagovornika sa „katastrofalnim stanjem u kome se danas nalazi srpski narod na Кosovu i Metohiji, ukazujući na dramatične procese iseljavanja Srba“, saopšteno je medijima iz SNF-a.

Kako je navedeno, Trajković je „optužio međunarodni faktor, prištinske i beogradske vlasti da nisu zainteresovane za sudbinu Srba na Kosovu“.

„Umesto da rešavaju problem, ti faktori postali su proizvođači krize i generatori nestajanja Srba“, istakao Trajković, napominjući da je tačno da sa Кosova odlaze i Albanci, ali sa mogućnošću povratka, dok Srbi prodajom svojih imanja čupaju korene i nikada se više ne vraćaju.

On je ukazao i na raskopavanje grobova i seljenje kostiju predaka u centralnu Srbiju, što govori, kako je navedeno „o porazu i hipokriziji politike koja navodno pretenduje da rešava uzavrelu krizu“.

„Nije prirodno i normalno da Кosovo bude bez Srba. Nestanak Srba, koji su balans mira, otvara opasne procese na zapadnom Balkanu“, naveo je Trajković ukazujući da Albanaci treba da razmisle o stanju u kome se nalaze njihove komšije „jer nije dobro, neprirodno je i nije normalno da na Кosovu žive samo Albanci, kao što nije bila normalna težnja da Кosovo bude bez Albanaca“.

Predsednik SNF-a je ukazao na nezainteresovanost kosovskog premijera Kurtija za stanje u kome se nalaze Srbi, „njegovi građani“.

„Za stanje Srba na Кosovu ne može biti odgovoran Aleksandar Vučić, već Кurti koji ima realnu vlast. Da li Кurti zna šta se dešava sa Srbima u novobrdskom kraju i drugim delovima Кosova, zbog čega ljudi prodaju za budzašto svoja imanja i odlaze? Nažalost, to njega ne interesuje“, istakao je on.

Trajković je insistirao na dijalogu Srba i Albanaca o njihovom zajedničkom životu na Кosovu, ostavljajući vlastima u Beogradu i Prištini nastave razgovore o statusnim pitanjima, zaključuje se u saopštenju SNF-a.


Komentari posetilaca