Traktor za porodicu Zuvić
05/09/2013 19:44|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1006 |
|

Porodici Zuvić iz sela Sinaja u opštini Istok početkom aprila meseca ove godine do danas nepoznate osobe ukrale su traktor koji je ovoj porodici značio sve usled činjenice da se oni bave isključivo poljoprivredom i stočarstvom i da im je to jedini izvor prihoda. Ubrzo nakon tog događaja Zuviće je posetio ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić koji im je tom prilikom obećao da će im pomoći uz dogovor da se prvo sačeka sa rezultatima policijske istrage.
 
Kako istraga, do danas, nije dala nikakve rezultate a uzimajući u obzir činjenicu da opstanak porodice Zuvić zavisi od poljoprivrede, ministar Jevtić im je danas uručio novi traktor. Ovom događaju pored porodice Zuvić prisustvovalo je i desetak meštana pripadnika srpske zajednice iz opštine Istok. Velimir Zuvić nije mogao sakriti radost i uz puno reči zahvalnosti ministru Jevtiću još jednom je istakao koliko mu traktor znači.
 
-Kada mi je ukraden traktor aprila ove godine bio sam više nego razočaran i odmah pomislio da mi života ovde nema. Ja sam se u Sinaje vratio 2010. godine iz Tutina i sa sobom done sve što sam, kada sam se iseljavao, odneo - stoku, poljovprivredne mašine. Jedini prihod koji imamo je od poljoprivrede i ja nemogu da vam opišem koliko mi ovaj traktor znači u tom poslu. Hvala ministru Jevtiću, hvala Vesni Maliković i svima koji su pomogli da moja porodica i ja možemo ponovo da sebi obezbedimo prihode i samim tim opstanak ovde u mom rodnom Sinaju, rekao je Velimir Zuvić prilikom primopredaje traktora.
 
Ministar Jevtić je istakao da mu je žao što kradljivci traktora još nisu pronađeni, ali da je srećan što je u prilici da pomogne porodici Zuvić.
 
-Najbolji primer podršci održivom povratku i opstanku je upravo i ovaj događaj. Žalosno je što lopovi koji su ukrali traktor nisu ni dan danas pronađeni, ali zbog činjenice da nismo hteli da nam se niti jedan Srbin više iseljava odlučili smo da kupimo novi traktor i porodicu Zuvić zadržimo u opštini Istok. Nema lepše stvari nego videti radost na licu mladog Velimira kome sam poželeo da se uskoro i oženi i tako proširi svoju porodicu, rekao je Jevtić.
  
U povratničko selo Sinaje izgrađeno je 20 kuća sredstvima Ministarstva za zajednice i povratak i većina porodica se u ovo selo vratilo 2010. godine. Primarna delatnost povratnika je poljoprivreda i po rečima Velimira Zuvića traktor neće koristiti samo on već i njegovi prijatelji i komšije povratnici.
 
Izvor: SLS 
Foto: SLS
 
 

Komentari posetilaca