Trening centar "Nukleus"
26/05/2021 13:24|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 646 |
|


Medija centar, 26.05.2020. - Udruženje pčelara „Nukleus“ osnovano je 2017. godine i okuplja oko pedesetak članova. Cilj ovog udruženja jeste podsticaj i podrška mladim pčelarima u razvoju pčelarstva, proizvodnje i prerade prirodnih pčelinjih proizvoda na teritoriji opštine Gračanica.

„Dok mi kao Udruženje nismo počeli zvanično sa radom pčelarstvo je baš bilo na nekim niskim granama. U poslednje tri, četiri godine dosta se priča o pčelarstvu ovde kod nas, o radu našeg udruženja, organizovali smo radionice, brojne sajmove, imali smo i sajmove ovde u Gračanici, učestvovali smo na Međunarodnom sajmu u Beogradu, tako da pokušavamo na se moguće načine na prospešimo pčelarstvo i da uključimo što više mladih da bi se bavili pčelarstvom“, kaže Siniša Đorđević, sekretar Udruženja “Nukleus” u Gračanici.

Ovo udruženje je pre nekoliko meseci od švajcarske organizacije Helvetas dobilo mašinu za proizvodnju satnih osnova, koja je kako kaže Đorđević, na usluzi kako članovima, tako i svim pčelarima sa teritorije opštine Gračanica. 

„Kao i u svim granama i u ovu je potrebno ulaganje, nova modernizacija, modifikacija nekih već postojećih aparta. Mi smo uspeli da dobijemo tu mašinu za proizvodnju i sterilizaciju voska, za poizvodnju satnih osnova. Tako da smo mi konkretno zadovoljni odazivom naših kolega, jer smo iskoristili tu mašinu koju smo mi kao udruženje dobili i sa minimalnim, da kažem nikakvim troškovima uspeli su da prerade svoj vosak. Tako da ćemo mi kao udružeje da se potrudimo obezbedimo još neki mašinu da bi pčelari sa ovog područja za sve ono što im je potrebno za pčelarstvo mogli da nabave obavljaju ovde u svom kraju, u svojoj opštini“, kaže Siniša Đorđević.

Udruženje plečalara “Nukleus” organizuje i brojne seminare i treninge. Đorđević ističe da pčelarstvo može biti šansa za mlade ljude koji su bez posla, ali pre svega, poručuje da ovaj posao treba voleti, a zatim i biti vredan i dosta učiti. Brze zarade, kaže, u ovom poslu nema.

„Mi smo kao Udruženje na raspolaganju svim mladim pčelarima početnicima. Malo nas je ova korona omela, ali svake godine organizujemo nekih pet, šest stručnih predavanja. Trudimo se da te kolege, oni koji žele, pre svega mladi ljudi, da se uključe u pčelarstvo da ih nekako pripremimo da znaju šta ih očekuje u pčelarstvu. Svako ko je ušao u ovaj posao da bi zaradio nakon mesec, dva obično se to nekako manifestuje neuspehom. Ljudi brzo odustanu. Mi smo tu kao udruženje da im pomognemo, da im kažemo šta ih očekuje. Imamo stare iskusne kolege koje su 24 sata na usluzi mladim kolegama da ih jednostavno upute u ovaj posao, a onda je već na njima da li su za ovaj posao“, rekao je Siniša Đorđević.

Ovog iskusnog pčelara pitali smo  šta je potrebno za uspeh u ovom poslu.

„Pre sveg ljubav, odricanje, Boga mi i dobra finansijska potpora, jer kilogram kvalitetnog voska je 12 evra, rojevi su 30 do 40 evra, košnica je u kompletu nekih 40 evra, plus vreme, angažovanje, svaka košnica treba da se podigne da se izrotira... Tako da treba dosta vremea, dosta truda, kao što rekoh, ali pre svega je najbitnija ljubav i da volimo ono što radimo“, zaključuje Đorđević.

Iako su za ovu godinu planirali mnogobrojne aktivnosti, Đorđević kaže da su zbog pandemije koronavirusa i epidemiološke situacije odložena mnoga stručna predavanja i posete pčelarima u Srbiji i regionu.


Komentari posetilaca