Tribuna: Briselski sporazum statusno neutralan
23/07/2013 12:26|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1651 |
|

Sporazum koji su u Briselu potpisali premijeri Srbije i Kosova neće obezbediti vlast Prištine na severu zemlje, izjavio je za dnevnik Tribuna visoki neimenovani zvaničnik Evropske unije.
 
- Kosovskoj strani u dijalogu sa Srbijom jasno stavljeno do znanja da je sporazum od 19. aprila neutralan što se tiče statusa i da će takav ostati. Bilo je jasno od početka da ne može biti implikacija u odnosu na status, rekao je dnevniku visoki evropski zvaničnik, piše Tribuna. 
 
- Sve što se bude dogovaralo o severu treba da predstavlja takav stav, odnosno neutralnost prema statusu i nezavisnosti Kosova. Mi smo uočili zahtev srpske strane da aranžamni ne uključe aspekte koji bi podrazumevalji priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srba koji žive na severu. Dijalog i sporazum su neutralni što se tiče statusa. Koliko god to bilo bolno za bilo koju stranu, to je realnost, kazao ej taj zvaničnik, a piiše Tribuna. 
 
Zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuči tj liste je izjavio da se “na severu mora poštovati kosovski ustav i zakoni”.
 
- Svaka institucija koja deleje na Kosovu će delovati prema zakonima i ustavu Kosova. U odnosu na Srbiju dogovri su međudržavna pitanja, dok je priznanje proces koji će se kasnije dogoditi, tvrdi Kuči.
 
Iako su kosovski premijer Hašim Tači i drugi visoki zvaničnici Kosova izjavljivali da dialog sa Srbijom ima za cilj prostiranje vlasti Kosova na sever zemlje, međunarodne diplomate kažu da sever treba da prođe kroz prelazni period od tri do pet godina, podseća Tribuna.
 
Izvor: Tribuna, New press
 

Komentari posetilaca