Turski ministar: Pokret FETO možda preti i Kosovu
28/12/2021 19:10|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 314 |
|

Beta, N1, RTV KIM, 28.12.2021. - Ministar odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je tokom posete Prištini da bi pokret FETO disidentskog turskog sveštenika Fetulaha Gulena mogao da predstavlja pretnju i za Kosovo.

Akar je na konferenciji za novinare u Prištini zajedno sa kosovskim ministrom odbrane Armendom Mehajem rekao da imaju sastanke sa kosovskom stranom po pitanju pokreta FETO i da Turska očekuje "konkretne korake“ u tom pravcu.

"Ovo pitanje nije samo pretnja za našu državu, već može biti pretnja i za državu Kosovo. U tom kontekstu, čekamo da naši kosovski prijatelji i kosovske institucije preduzmu konkretne korake", rekao je Akar.

Kosovo je u martu 2018. uhapsilo i deportovalo u Tursku šest turskih državljana koji su radili u privatnoj školi "Mehmet Akif" u Prištini.

Ankara je pokret FETO proglasila terorističkim u maju 2016, optužujući njegove pristalice da pokušavaju da zbace tursku vladu.

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj zahvalio je Turskoj na podršci koju pruža u oblasti odbrane.

"U pogledu pitanja odbrane, Republika Turska daje jedan od najvažnijih doprinosa izgradnji kapaciteta Bezbednosnih snaga Kosova i mi ćemo uvek biti zahvalni", rekao je Mehaj.

On je dodao da se trenutno 19 pripadnika BSK obučava na vojnim akademijama u Turskoj i da će sledeće godine biti drugih obuka i vežbi.

 

 


Komentari posetilaca