Tužilaštvo: Novi izveštaj iz Lozane o smrti Astrita Deharija
12/04/2022 14:51|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 242 |
|

RTV KIM, 12.04.2022. - U slučaju smrti aktiviste Pokreta Samoopredeljenje Astrita Deharija koji je 5. novembra 2016. godine nađen mrtav u sobi pritvorske jedinice u Prizrenu ponovo se oglasilo Specijalno tužilaštvo Kosova. U izveštaju sa veštačenja Instituta za sudsku medicinu u Lozani, se navodi da analiza DNK sa predmeta koje je pre smrti koristio Astrit Dehari pokazuje da nije bilo drugih kontakata.

Specijalno tužilaštvo saopštava da je izveštaj iz Švajcarske stigao još 1. aprila ali da se čekalo sa objavljivanjem zbog prevoda, te da će u zakonskom roku biti dostavljen porodici Dehari.

Kako je saopšteno, u izveštaju veštačenja Instituta za sudsku medicinu u Lozani u slučaju Astrita Deharija piše da je DNК analiza sa predmeta koji su bili u kontaktu sa preminulim Astritom Deharijem, u trenucima pre smrti (žilet, olovka pričvršćena za pertlu i komad metala), nije pokazala nijedan DNК profil osim Deharijevog.

Takođe se navodi da kompletirane toksikološke analize krvi Astrita Deharija i da su pokazale prisustvo kofeina i odsustvo etanola.

"Što se tiče ekshumacije tela preminulog, nema preporuke u veštačenju i nije preporučljivo da se telo ponovo pregleda s obzirom na to koliko je vremena prošlo", stoji u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Ipak, navode da će Specijalno tužilaštvo nastaviti da istražuje ovaj slučaj do potpunog rasvetljavanja.

Od pronalaska mrtvog Deharija u zatvorskoj ćeliji, njegova porodica i Pokret Samoopredeljenje insistiraju na utvrđivanju činjenica o njegovoj smrti. Oni godinama odbacuju tvrde da je Dehari izvršio samoubistvo, već veruju da je ubijen.

 

 


Komentari posetilaca