Tužilaštvo traži pritvor za desetoro uhapšenih u akciji „Brezovica“
22/12/2021 17:37|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 872 |
|

Kossev, 21.12.2021. - Za desetoro uhapšenih, među kojima je i bivši gradonačelnik Štrpca, u jučerašnjoj akciji kosovske policije u Štrpcu, Tužilaštvo traži produženje pritvora. Prema ovom zahtevu, sumnja se da je većina počinila krivična dela: vršenje uticaja, primanje i davanje mita, zloupotreba službenog položaja, ali i utaja poreza.

U jučerašnjoj akciji kosovske policije pod kodnim nazivom „Brezovica“, koja je u Štrpcu počela od ranih jutarnjih sati, uhapšeno je deset osoba, a osim bivšeg gradonačelnika, uhapšen je i direktor Urbanizma. Izvršen je pretres na 12 lokacija i zaplenjena velika svota novca, oružje, vozila… Kosovski MUP sinoć je naglasio da je akcija usmerena isključivo protiv onih koji ne poštuju zakon, a nipošto na nacionalnoj osnovi.

Osnovno tužilaštvo u Uroševcu, Odeljenje za teška krivična dela, zatražilo je danas od Osnovnog suda u Uroševcu određivanje pritvora protiv okrivljenih B.N, D.R, D.M, H.B, S.M, R.B, R.H, B.I, S.S, i J.K, kojima je juče odlukom državnog tužioca određeno zadržavanje od 48 sati.

Prema zahtevu Tužilaštva postoji osnovana sumnja da je okrivljeni B.N, od 2014. do oktobra 2018. godine, u Štrpcu, kao službeno lice – predsednik opštine Štrpce, primao novac i poklone direktno, kako bi postupao u suprotnosti sa svojim nadležnostima.

„Poslove izdavanja građevinskih dozvola u Nacionalnom parku `Šara`, u trećoj i drugoj zoni vikendice u Brezovici, čime se sumnja da je počinio krivično delo `Primanje mita` iz člana 428. stav 2. KZ Kosova“, navodi Tužilaštvo.

Isti je, smatra Tužilaštvo, zloupotrebio službenu dužnost, kako bi za sebe stekao materijalnu korist čime se takođe sumnja da je izvršio i krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ iz člana 422 stav 1 KZRK.

Takođe, protiv njega postoji i osnovana sumnja da je primao poklone u cilju vršenja neprimerenog uticaja na odlučivanje službenih lica za izdavanje građevinskih dozvola za isti sučaj, čime se, kako navodi Tužilaštvo, sumnja da je počinio i krivično delo „Vršenje uticaja“ iz člana 431. stav 1. KZRK.

Istovremeno, B.N. se tereti da je 21. decembra 2021. godine, odnosno tokom jučerašnje akcije, u svojoj kući u Štrpcu posedovao oružje, što je suprotno članu 5. Zakona o oružju broj 05/L-022, i na taj način je počinio i krivično deo „Neovlašćeno posedovanje oružja” iz člana 366. stav 1. KZRK.

Trojica juče privedenih D.R, D.M i H.B, terete se takođe da su kao službena lica zloupotrebila službenu dužnost, kako bi sebi protivpravno pribavili imovinsku korist, na način da nisu preduzeli zakonske radnje za zaustavljanje nelegalne izgradnje vikendica u Nacionalnom parku „Šara“.

Sumnja se da su njih trojica, kako navodi Tužilaštvo, u saizvršilaštvu počinili krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 422. stav 1. u vezi sa članom 31. KZRK, kao i delo „Primanje mita“ iz člana 428. stav 2. u vezi sa članom 31. CCRK.

Protiv okrivljenog, takođe juče privedenog, S.M, prema zahtevu Tužilaštva, postoji osnovana sumnja da je u periodu 2011-2016, kao službeno lice – direktor katastra u opštini Štrpce, zloupotrebio službenu dužnost radi sticanja imovinske koristi, čime se sumnja da je izvršio krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ iz člana 422 stav 1 KZRK.

I za njega Tužilaštvo sumnja da je direktno primio novac i poklone, da bi postupio suprotno svojoj službenoj dužnosti u vezi sa pripremanjem dokumentacije za upis katastarskih parcela, čime se sumnja da je izvršio krivično delo „Primanje mita“ iz člana 428. stav 2. KZRK.

Takođe, protiv istog postoji osnovana sumnja da je u istom periodu, kao direktor katastra u opštini Štrpce, direktno tražio novac i poklone u cilju vršenja neprimerenog uticaja na odluku izvršenja službenog lica – direktora Urbanizma, čime se sumnja da je S.M. izvršio krivično delo „Vršenje uticaja“ iz člana 431. stav 1. KZRK.

I on je tokom jučerašnje akcije posedovao oružje, što je u suprotnosti sa članom 5. Zakona o oružju br. 05/L-022, navodi Tužilaštvo.

R.F., priveden je zbog sumnje da je u periodu 2012-2018, kao službeno lice – načelnik Inspektorata u opštini Štrpce, direktno primao novac kako ne bi postupio u skladu sa svojim službenim dužnostima, čime se sumnja da je počinio krivično delo „Primanje mita“ iz člana 428 stav 1 KZRK.

Time je, kako se navodi, zloupotrebio službenu dužnost u cilju sticanja imovinske koristi, čime je, sumnja se, počinio i krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ iz člana 422. stav 1. KZRK.

Protiv R.H., postoji osnovana sumnja da je u periodu 2011-2018 službenom licu indirektno davao novac da postupi suprotno službenoj dužnosti, čime se sumnja da je izvršio krivično delo „Davanje mita“ iz čl. 429. stav 3. KZRK i krivično delo „Vršenje uticaja” iz člana 431. stav 2. KZRK.

Takođe, prema zahtevu Tužilaštva, sumnja se da je „delimično utajio porez tako što je Poreskoj upravi uplatio porez davanjem lažnih podataka“, čime bi izvršio krivično delo „Poreska utaja“ iz člana 307. stav 3. u vezi stava 1. KZRK, saopštava Tužilaštvo.

Za takođe juče privedenog B.I., navodi se da postoji osnovana sumnja da je u periodu 2011-2018 godine direktno davao novac službenom licu da postupi suprotno službenoj dužnosti, čime bi izvršio krivično delo „Davanje mita” iz čl.429. 3. KZRK, zatim „Vršenje uticaja” iz člana 431. stav 2. KZRK, kao i krivično delo „Poreska utaja” iz člana 307. stav 3. u vezi sa stavom 1. KPRK.

Za uhapšene S.S. i J.K. prema zahtevu Tužilaštva, postoji osnovana sumnja da su tokom 2016. godine u Štrpcu pomogli službenom licu u „izbegavanju otkrivanja krivičnih dela protiv službene korupcije i službene dužnosti“, čime bi počinio krivično delo „Pružanje pomoći počiniocima nakon izvršenja krivičnih dela” iz člana 138. stav 1. u vezi sa st. 2. tač. 2.7 KZRK.

 

 


Komentari posetilaca