U blizini jezera gradnja naselja "bez dozvole"
23/01/2020 14:49|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 937 |
|

RTV KIM, 23.01.2020. - Bez dozvole Opštine Priština, Ministarstva za zaštitu životne sredine i uprkos protivljenju dela javnosti i pojedinih političara, radovi na izgradnji naselja na Badovačkom, odnosno Gračaničkom jezeru se nastavljaju. Opština Gračanica nije nadležna.

U blizini jezera planira se gradnja stambenog kompleksa od sedamnaest vila. Za sada je do mesta gde će biti izgrađeno naselje asfaltiran put i postavljeni električni stubovi sa kojih bi buduće naselje trebalo da se snabdeva strujom. Radove izvodi firma “Kava grup”, a dozvolu za gradnju, kako je saopšteno, nisu dali ni opština Priština ni opština Gračanica.

U opštini Gračanica tvrde da se radovi izvode u delu koje pripada susednoj opštini.

“Mi uopšte nismo nadležni što se toga tiče i mislim da je veoma bitno da i sami meštani Gračanice to znaju. Što se tiče dela jezera koje se nalazi na teritoriji opštine Gračanica tu je svaki vid gradnje zabranjen jer je to jezero specijalna zaštićena zona zato što se vodosnabdevanje opštine Gračanica vrši iz tog jezera”, kaže Dejan Jovanović iz odeljenja za urbanizam i prostorno planiranje.

Jovanović tvrdi da izgradnja nije moguća ako to ne odobre nadležna ministarstva, tačnije Ministarstvo za zaštitu životne sredine, uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede.

Međutim, iz Ministarstva za zaštitu životne sredine u kratkoj izjavi za RTV Kim takođe tvrde da nisu dali saglasnost investitoru da gradi. I vršilac dužnosti ministra Fatmir Matoši nedavno je izjavio da nijedna kompanija nije aplicirala za dozvolu za gradnju.

Sa druge strane, investitori, kako prenose mediji, tvrde da ovom gradnjom nije ugroženo jezero.

Međutim, predstavnici organizacije “Ekogen” koja se bavi zaštitom životne sredine kažu drugačije.

“Izgradnja tih naselja oko ovog jezera uticaće negativno na samu životnu sredinu i uopšte na zdravu pijaću vodu koju koristi ne samo Gračanica nego i okolna sela ali i Priština. Ako nastavimo tako da gradimo naselja urušićemo sam sistem snabdevanja zdrave pijaće vode”, kaže predstavnik organizacije Nebojša Ivić.

Ivić navodi da je neophodno da lokalne samouprave difinišu prioritete, odnosno da označe zone na kojima ne bi bila dozvoljena gradnja.

“Ukoliko bi krenula izgradnja takvih naselja onda bi ostali bez zdrave pijaće vode u kratkom vremenskom periodu. Umesto da razmišljamo o podizanju kapaciteta, na povećanju kapaciteta ovog jezera mi svakodnevno urušavamo jezero i vodu koja nedostaje”, tvrdi Ivić.

Dejan Jovanović iz Opštine Gračanica smatra pozitivnim je da se ne gradi do samog jezera.

“Mi se iskreno nadamo da će oni pratiti sve propise što se pročišćavanja otpadnih voda tiče. Niko od nas ne bi želeo da otpadne vode idu u jezero jer ato bi stvorilo veliki ekološki problem”.

Protivljenje izgradnji u blizini jezera izrazili su i brojni političari, među kojima i poslanica Samoopredeljenja Mimoza Kusari Ljilja.

Veštačko jezero kojim se vodom snabdeva region Gračanice i Prištine nastalo je pre 50 godina. Na tom mestu su prethodno bilo srpsko naselje koje je radi jezera potopljeno, a njeni meštani su preseljeni u Novi Badovac.

 


Komentari posetilaca