U Briselu nastavljeni pregovori, nema dogovora oko telekomunikacija i energetike
12/06/2013 13:12|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 830 |
|

 
U Briselu je počeo drugi dan tehničkog dijaloga Beograda i Prištine o sprovođenju sporazuma o normalizaciji, a glavna tema današnjih razgovora su pravosuđe i priprema za lokalne izbore u srpskim opštinama na Kosovu.
 
Delegaciju Beograda predvodi državni sekretar Veljko Odalović, dok se sutra u Briselu očekuju šef Odbora za implementaciju Aleksandar Vulin i savetnik predsednika Srbije Marko Ðurić.
 
Jučerašnja petosatna runda posvećena telefoniji i električnoj energiji završena je bez rezultata. To je novinarima potvrdio i potpredsednik vlade i ministar telekomunikacija Rasim Ljajić nakon pokušaja da se sa šeficom prištinskog tima Editom Tahiri dogovori o licencama za mobilne operatere na severu i međunrodnom pozivnom broju za Kosovo.
 
Petočasovni dijalog Beograda i Prištine o fiksnoj i mobilnoj telefoniji završio se tamo i gde je bio. Ljajić je objasnio da se spor vodi oko međunarodnog pozivnog broja za Prištinu i prisustva operatera za mobilnu telefoniju na severu Kosova.
 
- Srbija i dalje insistira da traži određeni pozivni broj koji bi onda ustupila Kosovu, a Priština da Kosovo zatraži broj, a da Srbija to ne ometa, rekao je vicepremijer, dodajući da je Kosovo kao kompromis predložilo da broj zatraži treća zemlje, ali je to odbijeno.
 
- Sa druge strane, oni odbijaju da Telekomu izdaju licencu za sever Kosova, rekao je Ljajić dodajući da je Priština odbila nekoliko rešenja koje je Beograd predložio.
 
On je podsetio, da prema ranije dogovorenom planu, rešenje za ova pitanja treba da se nađe do 15. juna.
 
- Ako dotle uspemo da približimo stavove, neće biti strašno ako zakasnimo dan ili dva, ukazao je Ljajić, ali je dodao da će ukoliko do toga ne dođe, pitanje telekomunikacije morati da rešavaju premijeri.
 
Edita Tahiri, šefica delegacije Prištine je posle sastanka u Briselu telefonom rekla za "Zeri",da ne samo da se nisu dogovorili nego nisu napravili ni korak napred u tom procesu. Razlog za to je, kako kaže Tahirijeva, što srpska strana nastavlja da pregovara po starom i kada je način razmišljanja u pitanju i sa starim političkim razmišljanjem, tražeći etničko rešenje.
Izvor: Tanjug, New press 
 

Komentari posetilaca