U Briselu održan četvrti sastanak Beograda i Prištine o tablicama
29/01/2022 21:57|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 291 |
|

KoSSev, Medija centar Čaglavica, 29.01.2022. - U Briselu je juče održan i četvrti sastanak radne grupe Beograda i Prištine, zadužene za pronalazak dugotrajnog rešenja za pitanje tablica.

Informaciju je, kao i prethodna tri puta, saopštio specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

„Razgovori su doneli više jasnoće o potencijalnim opcijama i mogućem ishodu. Ohrabrujem ih da nastave da rade na mogućnostima u susret roku koji se približava“, napisao je Lajčak na Tviter nalogu.

Podstimo, poslednji sastanak radne grupe održan je u decembru, prethodno u novembru, a prvi u oktobru mesecu.

Održavanje sastanaka radnih grupa započeto je nakon što je zaključen sporazum o privremenom rešenju za tablice krajem septembra meseca u Briselu koji je deeskalirao situaciju na Severu, odnosno na prelazima Jarinje i Brnjak koji su bili blokirani 14 dana u septembru i početkom oktobra prošle godine. Prema tom sporazumu, koji je sadržao tri osnovne tačke, predviđeno je održavanje sastanaka delegacije Beograda i Prištine i eksperata EU – Radne grupe zadužene za pronalazak trajnog rešenja po pitanju tablica u roku od 6 meseci.

Postignutim dogovorom tada je počela privremena primena sistema korišćenja stikera, pomoću kojih građani Kosova i Srbije prikrivaju oznake na registarskim tablicama.

 


Komentari posetilaca