U Briselu održan i 7. sastanak radnih grupa o tablicama
08/04/2022 12:20|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 289 |
|

KoSSev, 08.04.2022. - U Briselu je danas održan i sedmi sastanak radne grupe Beograda i Prištine, zadužene za pronalazak dugotrajnog rešenja za pitanje tablica. Iako rok za pronalazak tog rešenja ističe za dve nedelje, ono i dalje nije ni na pomolu za javnost.

Informaciju je, kao i prethodnih šest puta, večeras saopštio specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

„Eksperti Kosova i Srbije sastali su se danas u Briselu na 7. sastanku Radne grupe za registarske tablice“, potvrdio je Lajčak na Tviteru.

U objavi je ukazao da se rok za postizanje rešenja približava i poručio da je hitno postići kompromis „za poboljšanje slobode kretanja u regionu“.

„Odgovornost obe strane je da se dogovore oko rešenja“, istakao je izaslanik EU.

Ni danas nema detalja ko učestvuje na ovim sastancima, javlja KoSSev.

Podsetimo, poslednji sastanak radne grupe održan je početkom marta, pa krajem februara, prethodni januara, prošle godine u decembru, kao i u novembru, a prvi u oktobru mesecu.

Održavanje sastanaka radnih grupa započeto je nakon što je zaključen sporazum o privremenom rešenju za tablice krajem septembra meseca u Briselu koji je deeskalirao situaciju na Severu, odnosno na prelazima Jarinje i Brnjak koji su bili blokirani 14 dana u septembru i početkom oktobra prošle godine.

Prema tom sporazumu, koji je sadržao tri osnovne tačke, predviđeno je održavanje sastanaka delegacije Beograda i Prištine i eksperata EU – Radne grupe zadužene za pronalazak trajnog rešenja po pitanju tablica u roku od 6 meseci.

Postignutim dogovorom tada je počela privremena primena sistema korišćenja stikera, pomoću kojih građani Kosova i Srbije prikrivaju oznake na registarskim tablicama.


Komentari posetilaca