U ekonomskom smislu Kosovo na dnu evropske lestvice
01/11/2017 10:14|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 742 |
|


SEV.MITROVICA, 1.decembar - Iako se po broju novinskih članaka može pomisliti da je na Kosovu politika I dalje problem broj jedan, analize pokazuju drugačije. U ekonomskom smislu, Kosovo je na dnu evropske lestvice.

 

Zbog niskog stepena privrednog razvoja i visoke stope nezaposlenosti, građani Kosova, posebno mladi, gledaju kako da srede papire i pokušaju da se domognu posla I bolje sudbine negde na zapadu. Od politike se ne živi, bar ne narod, saglasni su učesnici emisije Sporazum.  

 

"Imamo mlade školovane kadrove, ljude koji hoće da rade ali nemaju uslova. Imamo  tu sirovinsku bazu i potencijal za razvoj ali mnogo toga nedostaje. Recimo, ako bi neko od ovih mladih ljudi otišao bilo gde da se obrati sa fantastičnom idejom za biznis, naići će na nerazumevanje, barijere, birokratiju i jednostavno izgubiće volju i na kraju, što je i normalno otići će u inostranstvo", kaže Utvić.

 

Na Kosovu je 100.000 mladih zaposlenih u državnom sektoru I Evropska unija vrši pritisak da se taj broj smanji, kaže ekonomski stručnjak iz Prištine Naim Gaši. Mlade ohrabruje  da gledaju na budućnost u privatnom sektoru.

 

"Razlog je jer se u državnim institucijama možeš uzdići dok imaš političku podršku, dok u privatnom sektoru možeš da se uzdigneš zahvaljujući svojim sposobnostima" kaže Gaši.  

 

Sa druge strane, savetnik u opštini Zubin Potok Ljubiša Mijačić smatra da je poseban problem u tome da je državni posao na Kosovu precenjen što deplasira mogućnost zapošljavanja u realnom sektoru.  

 

"Postoji stepen sigurnosti koji državni posao nosi sa sobom koji se ne odnosi samo na plate. Tu su mnoge beneficije: zdravstveno, socijalno i penzijsko osiguranje", smatra Mijačić.

 

Emisiju  Sporazum Tv Mreža I Rtv Kim realizuju u saradnji sa Kosovskom fondacijom za otvoreno društvo I NVO Aktiv.

 


Komentari posetilaca