U Gračanici obeležen praznik Velika Gospojina
28/08/2019 14:34|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 829 |
|

RTV KIM, 28.08.2019. - Pred velikim brojem okupljenih vernika u manastiru Gračanica, liturgijom i rezanjem slavskog kolača obeležena je hramovna slava Velika Gospojina.

Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice je uspomena na smrt Majke Božije, dan kada se ona vinula na nebo i "predala svoj duh u ruke Spasitelja".

Za ovaj veliki praznik i hramovnu slavu manastira Gračanica okupio se veliki broj vernika. Bilo je i gostiju iz Beograda, Vojvodine, Nikšića i drugih mesta.

"Neka uteha postoji i mislim da je to jedino što ovaj srpski živalj drži i daje snagu. Uglavnom za ovaj praznik dolazim svake godine", kazala je Dušica iz Subotice, koja je rodom iz Gračanice.

"Ovaj dan predstavlja jačinu crkve, veru u Boga, Majku Božiju i Svetog Duha. Za nas predstavlja jednu jačinu svega ovoga što se dešava, s obzirom na situaciju u kojoj narod teško živi. Teško je, ali dobijamo snagu od Boga", ističe Slađana Ilijevska iz Gračanice.

"Kada se budemo vratili veri i Bogu, biće sve kako treba. Ja sam se danas oduševio kada sam video da se ovoliko naroda okupilo na ovaj praznik" , kazao je Bojan Radulović iz Goraždevca.

Svetu liturgiju pred okupljenim vernicima u manastiru Gračanica služio je iguman manastira Draganac otac Ilarion.

"Ovaj veliki praznik zajedno sa svima nama, a posebno monahinjima treba da vapi majci Božijoj zato što je ona njihova rodonačelnica. Neka blagoslov, milina i radost koja dolazi iz iskusta kada su u majčinom zagrljaju uvek bila u ovoj svetoj obitelji sa ovim sestrinstvom, sa narodom koji pohodi Svetu Gračanicu, sa ovom decom koja dolaze ovde da se mole i koja se uče da zakorače na put spasenja i neka bi nas radost i rasterećenje koje dolaze iz tog zagrljaja vodile kroz ovaj život koji je težak, ali i blag zato što je u dubini svega istina božija koja neprekidno sija", rekao je otac Ilarion.

Liturgijom je sasluživao otac Luka, iguman manastira Karno kod Srebrenice, koji je okupljenom narodu čestitao praznik.

"I danas ispovedamo da smo Srbi Lazarevi i da stojimo na srpskom Kosovu i da kažemo da je ovo naše u vekove vekova, tako je bilo i biće, ko doživi videće. Koji god čovek dođe, pod nogom kako kroči na Kosovo njegov život se sigurno promeni. Tako se i mi iz Republike Srpske borimo u Srebrenici i svih krajeva, ali ako se molimo Majci Božijoj, Hristu Bogu našem svedočimo uvek da smo opredeljeni za Cartsvo nebesko, ono koje je večno", rekao je otac Luka.

Slavski kolač je ove godine bio u rukama porodice Dušana Popovića iz Gračanice. Sledeće godine doneće ga Nenad Popović, takođe iz Gračanice.

Nakon Velike Gospojine, pravoslavni hrišćani 21. septembra proslavljaju Malu Gospojinu. Vreme između dva praznika naziva se međudnevica, a u narodu se veruje da je to najbolji period za branje plodova i lekovitih trava.

 


Komentari posetilaca