U Gračanici organizovana akcija merenja nivoa šećera u krvi
13/11/2023 15:07|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 181 |
|

Medija centar Čaglavica, 13.11.2023. - Povodom Svetskog dana dijabetesa, danas je u Gračanici organizovana dvočasovna besplatna akcija merenja nivoa  šećera u krvi, krvnog pritiska kao i obračunavanje telesne mase. Akciju je organizovao Dom zdravlja Gračanica.

Koordinator Savetovališta za dijabetes u Domu zdravlja Gračanica Vladimir Petković podsetio je da je dijabetes bolest koja traje doživotno, ali da dijabetičari mogu da žive dugo i kvalitetno.

“To je bolest koja traje 24h dnevno 7 dana i nedelji. Samim tim kod ljudi koji boluju od ove bolesti neophodan je jedan stalni konstantni monitoring, jedno dobro kvalitetno praćenje toka bolesti, redovno uzimanje terapije, zdrava ishrana, redovna i dobro dozirana fizička aktivnost, izbegavanje stresa koliko god je to moguće u današnjem životu”, rekao je Petković.

Lekarsku ekipu u centru Gračanice obišla je i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

Svetski dan dijabetesa, 14. novembar, ima za cilj podsticanje preventivnih mera, podršku osobama sa dijabetesom i promovisanje istraživanja usmerenih ka ovom globalnoj zdravstvenoj izazovu.


Komentari posetilaca