U Gračanici proslava Nove godine po planu
12/01/2022 15:38|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 245 |
|

RTV KIM, 12.01.2022. - Obeležavanje Nove godine po Julijanskom kalendaru biće održano u skladu sa važećim uredbama i pravilnicima o anti-kovid merama, potvrđeno je za RTV Kim iz Informativne službe Opštine Gračanica. Organizatori nisu želeli da saopšte koliko će novca koštati organizovani doček na gračaničkom trgu, odgovarajući jedino da će "biti plaćen iz sopstvenih sredstava".

"Skup se održava na otvorenom uz dozvolu nadležnog operativnog centra, ministarstva i Policije Кosova. Inspekcijski organi opštine Gračanica u saradnji sa policijom Кosova, kako smo i najavili, kontrolisaće sprovođenje mera", stoji u šturom pisanom odgovoru upućenom našoj redakciji, a pitali smo: Da li ste zbog pogoršane epidemiološke situacije i saveta lekara da se doček pravoslavne Nove godine ne organizuje, razmišljali o otkazivanju istog na platou ispred Opštine? Da li ste ovim povodom održali sednicu Kriznog štaba i ako jeste koji su bili saveti lekara?

"Na osnovu procene Кriznog štaba, i dozvole operativnog centra Ministarstva zdravlja, doneta je odluka organizovanju proslave Pravoslavne Nove godine, uz savet lekara da se vrši stroga kontrola primene važećih epidemioloških mera, posebno distance između građana, o čemu će brinuti Odeljenje inspekcije Opštine Gračanica i angažovani redari. Za potrebe distance uspostaviće se i sigurnosni koridor kako se ne bi remetila ista", zaključeno je.

Iz Opštine Gračanica nisu želeli da odgovore na naknadno upućeno pitanje o iznosu sredstava koja su izdvojena za organizovanje dočeka.

"Svi troškovi organizacije će biti plaćeni iz sopstvenih sredstava, o čemu posebnu odluku donosi predsednica opštine, a u skladu sa ovlašćenjima koja proističu iz važećih zakona", saopšteno je RTV Kim.

Prema ranijoj najavi, "proslava pravoslavne Nove godine biće organizovana uz vola na ražnju, kuvano vino i rakiju, dok će elektronska muzika biti reprodukovana od strane didžejeva, a za sve posetioce opština Gračanica prirediće i vatromet i organizovati prevoz za sve građane iz drugih mesta u opštini".

Epidmiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici dr Desanka Novaković juče je apelovala na građane da predstojeću Srpsku Novu godinu proslave u svojim domovima, jer se u narednom periodu očekuje rast broja novoobolelih.

Profesor dr Zoran Radovanović ocenio da je organizovanje masovnih grobnica Nove godine "masovno ubistvo s predumišljajem".

Virusolog Milanko Šekler je rekao da je mnogo više novozaraženih, možda i duplo više, nego što to pokazuju brojevi ovih dana, navodeći da dominira omikron soj koronavirusa.

Direktor SZO za Evropu Hans Kluge je ukazao na procene naučnika Univerziteta u Vašingtonu da će polovina stanovništva Zapadne Evrope biti zaražena koronavirusom u narednih šest do osam nedelja.

"Omikron je brzo postao dominantan virus u Zapadnoj Evropi, a sada se širi na Balkanu ", rekao je Kluge.

Broj novih infekcija koronavirusom u protekloj nedelji skočio je za oko 55%, dok je broj umrlih ostao stabilan, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u najnovijem nedeljnom izveštaju o pandemiji.

Nedavno je potvrđeno da je Niš otkazao doček srpske Nove godine zbog epidemiološke situacije, a otkazan je i planirani nastup Željka Joksimovića u Beogradu.

Podsetimo, doček Nove godine po Julijanskom kalendaru planiran je i na trgu u Kosovskoj Mitrovici.

 


Komentari posetilaca