U Gračanici protest i peticija zbog razmene zemljišta
03/10/2022 19:25|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 275 |
|

Medija centar Čaglavica, 03.10.2022. - Ispred zgrade Opštine Gračanica danas je održan skup na kojem je pokrenuta peticija kojom se zahteva ukidanje odluke o razmeni zemljišta između Opštine Gračanica i privatnika Redže Šoši. U peticiji koju je danas potpisalo oko pedesetak građana, a koja će kasnije biti predata Opštini Gračanica od ove lokalne samouprave se zahteva da u što skorijem roku poništi odluku kojom je predviđeno da Opština Gračanica Šošiju ustupi nekoliko hektara svoje zemlje za 18 ari njegovog privatnog puta.  

Građani koji su se u znak protesta okupili ispred zgrade opštine odluku o razmeni zemljišta ocenjuju kao kriminalnu i nadaju se da će biti poništena.

“Ja ne vidim kakav interes uopšte ima tu opština Gračanica, a nagraditi tog vlasnika za tih 18 ari, da mu se da jedna strašna pozicija od 17 hektara, ovo je najsramnija i najbednija odluka koju je Skupština Opština mogla da donese. Ja se nadam da će još jednom predsednica Opštine i Skupština da razmotre ovu odluku, da još jednom sednu i razmisle šta su potpisali”, rekao je  Staniša Petrović iz Gračanice.

 “Ova odluka mora biti poništena jer ako je ne ponište ovo je apsolutno sramota i za državu Srbiju, a i za kosovske institucije zato što ovde više nije u pitanju neka normalna odluka, ovde je u pitanju da vi nešto što je nečiji privatni put, koji si ljudi već dobili, imaju taj privatni put, vi odjednom dajete 17 hektara zemlje koja treba da koristi narodu. Znači to je javna površina, to je zemlja svih nas ovde. Ja sam mišljenja da je ovo klasična korupcija i da je neko uzeo novac za to. za mene ne postoji neko drugo objašnjenje“, rekao je Branislav Marković iz Gračanice.

Među okupljenima danas je bio i bivši gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović, koji je i jedan od inicijatora peticije. On je  je kazao da je namera potpisivanja peticije sakupljanje što više potpisa, i obaveštavanje vrha države u Beogradu, međunarodne zajednice i svih relenvantnih faktora, sa zahtevom da intervenišu, jer veruje da, kak je kazao, postoje ozbiljne sumnje da se ovde radi o korupciji.

“Onaj ko je donosio ovu odluku nije se vodio javnim interesom, nije se vodio interesom građana ove opštine, vodio se ličnim interesom jer da je razmišljao o javnom interesu sigurno bi prvo rešio neki od ovih zahteva, kojih ima preko stotinak sigurno, koji stoje tu poslednjih 30-40 godina”, kazao je Stojanović.

Stojanović je dodao i da najveću odgovornost zbog usvajanje ove odluke snosi Srpska lista.

“Srpska lista ćuti zato što za ovo znaju, zato što pokušavaju ovo da sakriju, zato što pokušavaju da ovo gurnu pod tepih i zato je važno da se stalno o ovome govori i mi nećemo od toga odustati. Ovo je odgovornost vrha Srpske liste i oni će morati ovo ili da povuku ili da izađu javno kažu – da, mi smo ti koji rasturaju, uništavaju budućnost naroda koji ovde živi“, navodi Stojanović.

Podršku okupljenima u Gračanici pružili su i predstavnici građanske inicijative „Za Zubin Potok“ i „Srpski opstanak“ Milija Biševac i  Aleksandar Arsenijević.

“Umesto nas, ovde su danas trebali da dođu policija i tužilaštvo. Ovaj slučaj ne treba da rešavamo mi, niti ovi ljudi, već da ovaj slučaj rešava zakon. Imate i braću sa severa koji brinu o vama. Moramo svi složno ma gde god bili na Kosovu i Metohiji da se borimo protiv ovakvog kriminala, iseljavanja i menjanja etničke strukture“, poručio je predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“ Aleksandar  Arsenijević.

Okupljeni su danas na skup doneli i kamen sa zemljišta, koje opština planira da razmeni sa Šošijem, a koji su potom ostavili na ulazu zgrade opštine sa porukom:

“Ovo nije kamen već naša rodna gruda“.

Novinari koji su pratili današnji skup pokušali su da od gradonačelnice Gračanice Ljuljane Šubarić dobiju izjavu, ali je radnik obezbeđenja opštine rekao da „do daljneg neće biti obraćanja predstavnika opštine“. Međutim, zaposleni u opštini iako nisu želeli pred kamere sve vreme tokom trajanja skupa i potpisivanja peticije posmatrali su sa prozora opštinske zgrade.  

 

 


Komentari posetilaca