U Lapljem Selu održan šesti po redu Sajam obrazovanja „Dođi, informiši se“
05/04/2023 15:33|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 365 |
|

Medija centar Čaglavica, 05.04.2023. - Učenici završnih razreda srednjih škola koji su posetili šesti Sajam obrazovanja “Dođi, informiši se” imali su priliku da na jednom mestu dobiju sve potrebne informacije o studijskim programima, kreditima, stipendijama i drugim pogodnostima za studiranje na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. 

“Bila sam da se raspitam o datumu za prijemni ispit i svim pogodnostima koje pruža tehnički fakultet. Ljudi su fini i hoće da nam prenesu sve što su oni stekli tokom studiranja i sada tokom rada na fakultetu”, rekla je Ivana Denić učenica četvrtog razreda Gimnazije. 

“Ponude su odlične. Imamo skoro sve fakultete koji dolaze iz naše okoline, tačnije iz Mitrovice. Svi su veoma korektni, daju odlične ponude, odlične su prezentacije na svakom štandu. Zahvaljujem im se za pružanje informacija nama koji se još nismo opredelili šta želimo upisati”, rekao je Andrija Ivanović učenik Gimnazije. 

“Odlučio sam se već šta ću da upišem, ali sam svakako došao na Sajam obrazovanja da vidim ostale ponude i fakultete koji se nude na ovom prostoru”, rekao je Nemanja Todorović učenik Gimnazije.

“Ja sam se opredelila za socijalnu politiku, to nije ovde. Za sada mi je ta želja, ali možda se opredelim i za pravni fakultet”, rekla je Lana Ničić učenica ekonosmko-trgovinske škole. 

Zvezdan Arsić dekan na Filozofskom fakultetu u Prištini sa privremenim sedištem u Severnoj Mitrovici rekao je da ovaj fakultet budućim brucošima pored širokog studijskog programa nudi brojne mogućnosti tokom studiranja. 

“Ono što se nudi budućim brucošima koji žele da upišu neki od studijskih programa na Filozofskom fakultetu je najpre velika mogućnost studiranja na budžetu, mogućnost smeštaja u studentskom centru, bogat kulturni i društveni život i u samom studentskom gradu”, rekao je Arsić.

Bojana Laban vandredna profesorka na odseku za hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu rekla je da je poslednjih godina broj nastavnika matematike, fizike i hemije u deficitu i pozvala maturante da se opredele za jedno od ova tri zanimanja. 

“Ne smemo da zaboravimo osnovne nauke. Ne samo ovde nego i u čitavoj Srbiji, o tome se priča već neko vreme, deficit je i nastavnika matematike, fizike, hemije. Informatika je sada popularna, tu sada ima dovoljno studenata, ali tu je i geografija. Pozivamo ih da se vrate i ostalim naukama bez kojih ne možemo”, rekla je Laban. 

Maja Mladenović asisten na Ekonomskom fakultetu rekla je da ovaj fakultet nudi savremeni studijski program. 

“Možemo da im ponudimo savremeni studijski program poslovna ekonomija dok se na trećoj godini opredeljuju za jedan od dva modula. Jedan je modul marketing i menadžment, a drugi je finansije, bankarstvo i računovodstvo, tako da u skladu sa svojim afinitetima i sklonostima mogu da biraju između dva modula”, rekla je Mladenović.

Šesti Sajam obrazovanja “Dođi, informiši se” otvorili su gradočelnica Gračanice Ljiljana Šubarić i prorektor za naučno – istraživački rad Jordan Radosavljević. 

“Ponosni smo na činjenicu da se godinama unazad u našoj opštini održava Sajam obrazovanja i da se time čuva nit između našeg Univerziteta i naših budućih brucoša i da na taj način promovišemo nauku i znanje, promovišemo vrednosti, promovišemo budućnost”, rekla je gradonačelnica Gračanice. 

Jordan Radosavljević prorektor za naučno – istraživački rad rekao je da Univerzitet u Prištini pored saradnje sa drugim Univerzitetima u Srbiji ima razvijenu saradnju i sa Univerzitetima iz zemalja regiona i Evrope.  

“Praktično ne postoji zemlja u Evropi u kojoj nemamo bar jedan Univerzitet sa kojim sarađujemo. Ta saradnja se realizuje preko zajedničkih projekata – razmene nastavnika i razmene studenata. To je ono što je posebno interesantno za naše studente jer imaju mogućnost, makar oni najbolji, da deo studija provedu na nekom od vodećih evropskih Univerziteta, jedan do dva semestra i tu steknu veoma dragocena iskustva i znanja koja mogu biti vema važna i bitna za njihovu buduću karijeru”, rekao je Radosavljević.

Šesti po redu Sajam obrazovanja organizovali su Dom kulture „Gračanica“, Privremeni organ grada Prištine i Opština Gračanica u saradnji sa Univerzitetom u Prištini sa privremeni sedištem u Кosovskoj Mitrovici. 

 

 


Komentari posetilaca