U predizbornoj kampanji na Kosovu "ništa novo i ništa realno"
04/10/2019 09:49|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 630 |
|


 

Glas Amerike, 04.10.2019. - Predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore koji će na Kosovu biti održani 6. oktobra završava se u petak u ponoć. Kampanja je počela 25. septembra, a pojedini građani i analitičari smatraju da se tokom kampanje od kandidata za poslanike u kosovskom parlamentu nije čulo ništa novo i realno.

Potpredsednik Srpskog nacionalnog foruma Živorad Lazić kaže da predstavnici srpskih stranaka u predizbornoj kampanji građanima gotovo da nisu ponudili nikakav program, niti dali bilo koje konkretno obećanje.

„Moje je mišljenje - zato što programa nemaju. Znači oni prosto ne poseduju nikakav program u cilju poboljšanja života ljudi na prostoru Kosova i Metohije, već se radi o samo nekim praznim obećanjima i obećanjima kako bi oni došli na vlast“, rekao je za Glas Amerike Lazić.

I građani Gračanice, Srbi, sa kojima je Glas Amerike razgovarao, kažu da nisu imali prilku da od srpskih kandidata za poslanike kosovskog parlamenta, ali i predstavnika njihovih partija, čuju bilo kakav program i plan šta će i kako raditi, ako budu izabrani za poslanike.

 

„Nemaju program, nema ni država Srbija program sa ovom Srpskom listom, niti ove druge kombi partije. Nemaju program ni Albanci da nam daju za našu budućnost”, kaže jedan, dok drugi dodaje:

„Ne, nisam čuo, jer me ne interesuje, jer znam da se sa Kosovom trguje i to su sve neki uski interesi, lični interesi. Znači mi kao obični smrtnici ne odlučujemo o tome”.

Na srpskim medijima na Kosovu skoro da nije bilo specijalnih emisija u kojima su politički protivnici imali prilike da sučele mišljenja ili iznesu svoje programe.

Glavni urednik Radio televizije KIM Goran Avramović kaže da je jedan od razloga što „mnogi kandidati odbijaju učešće u takvim emisijama“, a glavni razlog je što donatori nisu bili zainteresovani za finansiranje specijalnih izbornih emisija i ističe da je „opšte poznato da većina srpskih medija program proizvodi isključivo kroz projektno finansiranje, jer drugi način finansiranja gotovo da ne postoji“.

„Tako da su lokalni mediji na Kosovu uradili ono što su zakonom obavezni da rade, da omoguće kandidatima onih 15 besplatnih minuta da tu eventualno predstave svoje programe i ideje. Za više od toga lokalni mediji na Kosovu, s jedne strane nemaju mogućnosti, niti imaju resurse, niti imaju ljude. S druge strane, vi morate da vodite računa i o tome da je srpska politička zajednica na Kosovu, da tako kažem, prilično zatvorena i da mi ne možemo da obezbedimo dovoljan broj sagovornika, ni da sučelimo dovoljno različitih stavova da bi naši gledaoci mogli da imaju pravu sliku o tome, šta kandidati na izborima nude”, kazao je Avramović.

Za razliku od srpskih, na mnogim albanskim televizijama svakodnevno su organizovane debate i sučeljavanja predstavnika političkih partija, koje učestvuju na vanrednim parlamentarnim izborima.

Međutim, građani Prištine nisu, kako kažu, čuli ništa novo i realno kad su predizborna obećanja u pitanju.

„Uvek od posle rata svi lažu, samo maltretiraju narod, ništa drugo. Iste laži su iznosili i pre dve godine”.

„Ne pričaju istinu samo laž, neistinu, nepravdu, nerealno. Pa oni su bili 20 godina tu šta su uradili? Ništa nisu uradili”.

Analitičar Fadilj Ljepaja takođe smatra da je među albanskim političkim partijama tokom predizborne kampanje bilo više nerealnih obećanja i da to, prema njegovim rečima, nije ništa novo.

„Uglavnom obećavaju oni kojima baš i nije red da obećavaju to. Recimo partije koje su najviše optuživane za korupciju obećavaju da će udariti na korupciju svim silama. S druge strane i partije koje opet udaraju na ovu partiju obećavaju da oni silaze sa vlasti, a najveći su izgledi da će baš opet oni sa njima vladati. I tu je opet i treća strana koja bi sve ovo da ruši, pa da ponovo gradi. Eto tako, revolucija i evolucija zajedno pokušavaju da ubede narod”, rekao je Ljepaja.

Predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore 6. oktobra traje do petka u ponoć. Na izborima učestvuje 25 stranaka i koalicija. Od srpskih političkih subjekata takmiče se tri stranke i jedna koalicija.

 


Komentari posetilaca