U Prištini obeležen Međunarodni dan nestalih
30/08/2023 13:47|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 98 |
|

Medija centar Čaglavica, 30.08.2023. - U Prištini je Međunarodni dan nestalih obeležen polaganjem venaca na spomenik posvećen nestalima u dvorištu Skupštine Kosova. Pored članova porodica, počast nestalima odali su i predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca, članovi Vlade Kosova i Komisije za nestala lica.  

Nakon polaganja venca predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da Srbija ne sprovodi dogovore koji su postignuti u Briselu i Ohridu o otvaranju arhiva u vezi sa masovnim grobnicama. 

„Uprkos tome što je tokom ove godine postignut dogovor u Briselu, a potom i aneks u Ohridu, koji je stvorio jasnu obavezu za Srbiju da otvori sve arhive koje sadrže informacije u vezi sa masovnim grobnicama i lokacijama nestalih lica sa nasiljem tokom rata na Kosovu, uprkos zahtevu Vladine komisije upućenom još početkom juna ove godine, predsedniku Srbije da otvori sve te arhive u skladu sa dogovorima, Srbija, nažalost, i dalje flagrantno krši ove obaveze. Takođe bih rekla da ona nastavlja da ponavlja svoj zločin skrivajući lokaciju nestalih osoba“, rekla je Osmani. 

Osmani je pozvala međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Srbiju da otvori te arhive. 

„Pozivam celu međunarodnu zajednicu, sve saveznike Kosova, rekla bih, sve saveznike ljudskih prava, da malo razmisle o majkama, sestrama, braći, roditeljima, članovima porodica i dece koja su i dalje se nalaze na masovnim grobnicama u Srbiji“, rekla je Osmani. 

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca takođe smatra da je za nerasvetljavanje  sudbine nestalih kriva Srbija. 

„Sama činjenica da su tela naših nestalih poslednjih godina pronađena na mnogim lokacijama u Srbiji, kao što su Perućac, Rudnica, Križevak, govori da je mapa na kojoj međunarodna zajednica treba da traži nestale upravo Srbija. Srbija je i zemlja u kojoj se nalaze zločinci koji su počinili ove zločine. Moramo da preduzmemo sve mere koje su u rukama institucija Kosova, kako bismo bili sigurni da međunarodna zajednica, Evropska unija i drugi važni faktori odlučivanja budu svesni da je neophodan veći pritisak na Vučića i na institucije Srbije da se ovo pitanje razjasni“, rekao je Konjufca. 

Venac na spomenik položio je i koordinator Resursnog centra za nestala lica Bajram Ćerkinaj, predsednik Vladine Komisije za nestala lica Andin Hoti, potpredsednik Vlade Kosova Besnik Bisljimi, ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju, kao i ministarka trgovine i industrije Rozeta Hajdari.  

 


Komentari posetilaca