U Prištini održana šesta konvencija kosovske drvne industrije
30/11/2023 13:49|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 71 |
|

Medija centar Čaglavica, 30.11.2023. - Drvna industrija umnogome je doprinela poboljšanju trgovinskog bilansa Kosova, rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti na otvaranju šeste konvencije kosovske drvne industrije. Kurti je rekao i da su očekivanja da će ukupan izvoz proizvoda od drveta od 2021. do kraja ove godine dostići vrednost od 600 miliona evra.  

“Ukupan izvoz vrata, prozora, drvenog nameštaja i montažnih objekata u poslednje dve godine 2021-2022 i 10 meseci 2023. vredi 563 miliona evra. Do kraja decembra očekujemo da budemo oko 600 miliona evra. Izvoz robe je po prvi put 2022. godine dostigao 920 miliona evra, dva puta više nego pre dve godine”, rekao je Kurti.

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari rekla je da je Kosovo napravilo ozbiljne reforme u oblasti poslovanja na Kosovu, ističući da Kosovo ima ogroman potencijal u drvnoj industriji. 

“Srećna sam što mogu da podelim sa vama uspehe iz izveštaja o napretku u izradi industrijskih politika, gde smo mi kao ministarstvo sa puno uspeha, sa 16 zakona, 39 podzakonskih akata za usklađivanje sa međunarodnim standardima. Ministarstvo industrije preko Agencije KIESA nastavlja da podržava lokalne proizvođače grantovima i raznim subvencijama, omogućavajući našim proizvođačima da učestvuju na sajmovima u zemlji i van nje“, rekla je Hajdari.

Predsednik Udruženja drvoprerađivača Kosova Zenelj Keljmendi rekao je da je drvna industrija u poslednjih deset godina zabeležila značajan rast. Govoreći o današnjem događaju on je rekao da je to dobra prilika za preduzetnike da stvaraju međusobne mostove saradnje.

“Kroz ovu konvenciju želimo da gradimo mostove saradnje, razmenjujemo ideje, inspirišemo se jedni drugima radom i uspehom, da time imamo ozbiljnu ponudu na međunarodnim tržištima. Drvna industrija predstavlja plodno tlo za inovacije i proizvode visokog kvaliteta. Ovo je odlična prilika za naš sektor”, rekao je Keljmendi.

Ambasador Švedske na Kosovu Jonas Vesterlund rekao je da Švedska podržava Kosovo kroz dva programa. 

“Prvi je kosovski fond za garantovanje kredita. Ova inicijativa nam je omogućila da osiguramo da promovišemo rast i stabilnost u ovom sektoru. Drugi program se odnosi na osnaživanje i zapopšljavanje prilika i mogućnosti za rast. Ovo je proizvod koji se fokusira na finansijskim injekcijama za kreiranje puno novih prilika”, rekao je Vesterlund.  

U okviru današnjeg događaja kompanije koje se bave obradom drveta i izradom proizvoda od drveta predstavile su svoje finalne proizvode. 


Komentari posetilaca