U Prištini otvoren sajam automobila
02/05/2019 22:33|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 670 |
|

New-Press, 02.05.2019. – U Prištini je danas otvoren drugi po redu  sajam automobila pod nazivom ,,Priština International auto show 2019’’. Na sajmu su svoje najnovije modele predstavila 23 svetska proizvođača automobila.

Po prvi put su izložena i električna vozila za koje će na Kosovu, kako je kazao ministar ekonomskog razovoja ,Valjdrin Luka, biti ukinut porez u cilju poboljšanja životne sredine i smanjenja troskova građana.  

,,Mi ćemo ukinuti PDV na električne automobile i to je inicijativa da se olakša uvoz tih automobila, kako bi se smanjili troškovi i kako bi  bili pristupačniji, jer oni imaju mnoge prednost. Mi kao ministarstvo radimo zajedno sa opštinom Priština i sa još nekim donatorima da izvršimo druge dopune u svakoj opštini, počevši od Prištine kako bi stavili  Kosovo na evropsku kartu električnih automobile. Što se energetskog dela tiče, želimo da koristimo električne automobile koje možemo puniti  noću, kad  je električna energija jeftinija. Krajnji cilj je da se poboljša zagađenje životne sredine i smanje troškovi za građane tih automobila“, rekao je Valjdrin Luka.

Ministar  trgovine i industrije, Endrit Šala, kazao je da je ovaj sajam veoma važan za trgovinu i ekonomiju Kosova. Prema njegovim rečima ministrastvo trgovine i industrije je već preduzelo određene korake kako bi se stvorili  što bolji uslovi za trgovce i investitore na Kosovu.

,,Mi, kao Ministarstvo trgovine i industrije, preduzeli smo neke korake, nastavićemo i s drugim koracima, nudeći lakši pristup za investiranje na Kosovu i istovremeno kreirajući uslove za potencijalne investitore da im izbor bude lakši ili razumniji, u ovom slučaju da im izbor za investicije bude Republika Kosovo“, rekao je Endrit Šalja.

Predsednik Udruženja ovlašćenih uvoznika novih vozila, Bujar Hodža, kazao je da će se organizacija sajma automobila nastaviti i narednih godina.

,,Zahvaljujući auto uvoznicima novih automobila, koji su radili skoro četiri meseca i nisu štedeli novac da donesu sve nove modele na kosovsko tržište. Ovo je događaj koji planiramo da nastavimo i narednih godina. Mi smo u industriji koja konstantno doprinosi kosovskom budžetu i otvaranju novih radnih mesta i nadam se da ću imati dalju podršku Vlade Kosova. Zato sam iskoristio priliku da otvorim Autoshop 2019’’, rekao je Bujar Hodža

Na sajmu automobila svoje ponude prezentovale su i banke, u cilju stvaranja olakšica svima onima koji žele, a  nisu u mogućnosti da automobile plate gotovinom. Vrata sajma će  za posetioce biti  otvorena do  5. maja od 10 do 20 časova i  ulaz će biti je besplatan.  Prvi sajam automobila na Kosovu održan je pre tri godine.

 


Komentari posetilaca