U Prištini „Marš za pravdu“ u znak podrške Tačiju i ostalima
02/04/2023 15:49|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 448 |
|

KoSSev, 02.04.2023. - Dan pred početak suđenja bivšem kosovskom predsedniku i jednom od vođi OVK, Hašimu Tačiju, ali i trojici saoptuženih, takođe pripadnika iste grupe – za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji 1998-99. godine u Prištini je održan najavljeni protest pod nazivom „Marš za pravdu“ u znak podrške optuženima u Hagu.

Protestu u organizaciji platforme „Sloboda ima ime“, odnosno „Udruženja veterana OVK“, kako prenose prištinski mediji, prisustvovalo je više desetina hiljada ljudi, a organizatori tvrde da je na ulicama Prištine danas bilo čak 100,000 ljudi.

Tako je, prema izveštaju pojedinih medija na albanskom jeziku, jedna albanska reporterka za svoju publiku izvestila da je Kosovo danas održalo lekciji Albaniji.

Prema pisanju medija, u Prištinu su danas autobusima došli sa celog Kosova, ali i iz dijaspore.

Skupu su, kako su i najavili, prisustvovali i članovi Socijaldemokratske partije, zajedno sa liderom ove stranke Dardanom Molićajem, ali i lider PDK Memlji Krasnići.

U maršu su učestvovale i porodice poginulih pripadnika OVK, kao i članovi porodica onih koji se nalaze u Hagu, koje su marš i predvodile, a kako je okupljenima kazao Memlji Krasnići, skup su uživo iz Haga pratili i haški pritvorenici Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi „i njihovi saborci“.

Okupljeni su nosili i brojne transparente, a primetne su bile i kosovska, albanska i zastava sa obeležjem „OVK“.

Svi oni imali su iste poruke – Pripadnici OVK nepravedno se drže u Hagu i biće proglašeni nevinim.

Upravo to je poručio i bivši čelnik OVK Sami Ljuštaku.

„Vojnicima OVK nije mesto u Hagu, ali mesto u zatvorima pripada onima koji su počinili zločine na Kosovu“, kazao je Ljuštaku, naznačivši da je to poruka za kosovsku vladu, prenosi Gazeta Express.

Okupljenima se obratio i lider PDK Memlji Krasnići.

„Čvrsto verujući u pravdu, ne sumnjamo da će se vratiti kao pobednici, kao što su nekada došli, kao oslobodioci, jer su živi heroji, koji osim slobode nemaju drugu misiju i osim nezavisnosti, nemaju rezervni projekat“, kazao je.

„Borba našeg naroda za oslobođenje nije bila samo sukob vojski, već borba između slobode i tiranije, između pravde i nepravde, između nade i očaja“, poručio je.

Naveo je da su bili na „strani slobode, pravde i nade“.

„Stoga, da! Zahtevamo pravdu, jer za bezbroj zločina nad našim građanima hiljade srpskih zločinaca nikada nije privedeno pravdi. Ali, pre svega, mi tražimo pravdu, jer je pravda vrlina koja zapečati istinu i istoriju našeg naroda, koju niko, nikada i ničim, neće moći da promeni i iskriv

Građane je pozvao i da „sačuvaju duh jedinstva“, te poručio da će „samo tako osvetiti one koji su sve dali za slobodu i zemlju“.

Posebno „emotivan trenutak“, kako javlja Gazeta Express, nastao je kada je Memlji Krasnići okupljenima kazao da miting uživo prati Tači i ostali osuđeni u svojim haškim ćelijama, na šta su učesnici protesta počeli da aplaudiraju.

Skup je, kako je saopštila Kosovska policija, koja ga je i obezbeđivala, protekao mirno i bez incidenata.

Sutra, na dan početka suđenja u slučaju Tači i ostali, u Hagu će biti održan i „opštenarodni protest“, u organizaciji Albanaca iz Holandije.

Njima će se, kako prenosi ovaj medij, pridružiti i Albanci koji žive u Švajcarskoj, i „sunarodnici iz cele Evrope“.

Uz moto „Za OVK, istinu i pravdu“, protest će trajati od 10 do 12 časova.

Podsetimo, predsednica Specijalizovanih veća Kosova imenovala je krajem prošle godine sudsko veće za slučaj koji se vodi protiv Hašima Tačija i ostalih.

Uvodna izlaganja u ovom postupku bila su najavljena za 1. mart.

Sredinom februara meseca je, međutim, početak suđenja na zahtev odbrane odložen za 3. april, te su uvodna izlaganja odložena za period od 3. do 5. aprila.

Optužnica Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Prema manje redigovanoj optužnici koju su početkom marta objavila Specijalizovana veća Kosova, broj žrtava pritvoreništva je 445 ljudi, u čak 15 opština, odnosno u 43 nelegalna pritvora „OVK“. U ovoj verziji objavljena su i puna imena i prezimena pojedinih žrtava i nasilno pritvorenih, kao i njihov broj po opštinama, lokacije i vreme kada se to dogodilo.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, prisilni nestanak, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Početak suđenja u ovom slučaju zakazan je za ponedeljak 3. april.

Trenutno se u Specijalizovanim većima vode četiri postupka protiv osmorice optuženih. U toku je suđenje i Pjetru Šalji.

 

 


Komentari posetilaca