U Severnoj Mitrovici održan skup podrške uhapšenom Slađanu Trajkoviću
12/01/2023 17:48|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 285 |
|

Medija centar Čaglavica, 12.01.2023. - U Severnoj Mitrovici danas je održan je skup podrške za Slađana Trajkovića, bivšeg policajca Kosovske policije, koji je uhapšen decembra prošle godine, a tereti se za izvršenje krivičnog dela „Ratni zločin“ na Kosovu tokom sukoba 1999. godine.

U centru grada okupilo se oko pedesetak građana, među kojima su bili prijatelji, komšije, članovi porodice uhapšenog Trajkovića sa transparetnima na kojima je pisalo „Moj otac je nevin“, “Uhapsite mene i ja sam Slađan”,  “Pravda za Slađana”, “Jel ja nemam prava na lečenje zato što sam Srbin”. Bili su istaknuti i transparenti na albanskom jeziku na kome je pisalo „Slađan Trajkoviq nuk eshte kriminal lufte (Slađan Trajković nije ratni zločinac)“, „Me arreston dhe une jam Sladjan (Uhapsite me i ja sam Slađan Trajković)“.

Medijima se najpre obratio advokat uhapšenog Slađana Trajkovića, Dejan Vasić.

„Radi se o čoveku koji je iznad svega vodio računa o jednakosti i pomogao da u naselju u kojem je živeo Bošnjačkoj mahali ne dođe do ekscesa (sukoba) između Albanaca i Srba. Jednako i u miru je živeo i sa Srbima i Albancima i oni su zajednički došli da mu pruže podršku a da sudu pre odlučivanja o nastavku mere njegovog sudskog pritovra pokažu da se radi o dobrom domaćinu koji nije zaslužio ovo što su se dešava“, kazao je Vasić.

Vasić je naveo da je postupak trentno u fazi odlučivanja o zahtevu tužilaštva za produženje pritvora, a odluka bi trebalo da bude doneta kako kaže danas ili sutra.

„Ja sam insistirao da se njegovi prijatelji skupe danas kako bi sud koji treba da donese odluku imao u vidu da bi sa blažom merom moglo da se postigne da se krivični postupak odvija nesmetano. Mi tražimo da se Slađanu dozvoli da dođe kući i da se od kuće brani protiv lažnih optužbi koje mu se stavljaju na teret“, naveo je advokat Vasić.

Vasić je rekao da je Trajković u lošem zdravstveom stanju te da bi „hitno morao bude prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici kod lekara koji su do sada vodili slučaj njegove bolesti, kako bi se njemu spasio život“.

Prisutnima su se obratile i supruga i ćerka uhapšenog Trajkovića.

„Kurti treba da se preispita – gde su bile njegove policijske snage kada su rađene provere 2013. on (Slađan Trajković) je integrisan u kosovsku policiju rađene su provere. Kako je moguće da čovek koji je radio devet godina za njih, da sada od pre dva meseca kada su skinuli uniformu bude rati zločinac. Slađan važi za jednog uglednog gađanina i u Bošnjačkoj mahali gde ima podršku svih komšija Albanaca s tim što niko ne sme da izađe javno i da mu da podršku baš zbog Kurtijeog terora. Zato što su ljudi preplašeni. Imamo 10 svedoka ali niko ne sme javno da izađe da mu da podršku“, rekla je supruga Slađana Trajkovića, Suzana Trajković.

„Molim međunarodnu zajednicu, Eskobara i Lajčaka da reaguju. Mi samo tražimo pravdu i da se sprovede istraga kakva treba, a ne da je sprovodi samo albanska policija već i neko iz Euleksa. Albanska tužiteljka je bez prava slala policiju kod svedoka iako su naš otac i advokat tražili da svedoci dođu u sud i pogledaju mog oca u oči i kažu da je on kriv za to za šta ga terete“, rekla je ćerka uhapšenog Trajkovića, Jelena Trajković.

Slađanu Trajkoviću podršku su pružili i komšije Albanci.

„Mislim da je on na pravdi Boga osuđen. On je živeo sa Albancima u Bošnjačkoj mahali, njegove kolege Albanci dolazili su kod njega na slavu gde sam ja bio prisutan, jeli i pili su s njim. Kako odjednom posle 23 godine neko pokaže prstom, uhapsi ga? Znači sve treba da nas pohapse, da kažu da smo ratni zločinci. Znam da je nevim 100 odsto, da je kriv trebali su da ga uhapse pre 23 godine. On nigde nije išao, radio je ta država mu je davala platu. To je samo nešto politički“, naveo je Arafat Ljatifi prijatelji i komšija Slađana Trajkovića.

Nakon okupljana u centru grad komšije, porodica, rodbina i prijatelji Slađana Trajkovića krenuli su u protestnu šetnju do mosta na Ibru.

Trajkoviću je 17. decembra Osnovni sud u Prištini odredio jednomesečni pritvor.

Podsetimo, Slađan Trajković jedan od nekoliko stotina pripadnika kosovske policije koji su napustili službu  sredinom decembra prošle godine.

Izlazak Srba iz kosovske policije usledio je nakon suspenzije komandanta Kosovske Policije za sever Kosova, koji je odbio da pripadnici policije na severu uručuju opomene i oduzimaju vozila koja nemaju registarske oznake RKS.

U Severnoj Mitrovici trenutno je u toku i humanitarna akcija „Za Igora“ koju organizuje Građanska inicijativa Srpski opstanak.

 

 


Komentari posetilaca