U Vladi Kosova održan okrugli sto o položaju i problemima manjinskih zajednica
16/02/2023 16:28|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 262 |
|

Medija centar Čaglavica, 16.02.2023. - Povodom petnaestogodišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova zamenica premijera za pitanja manjinskih zajednica Emilija Redžepi organizovala je okrugli sto na temu “Manjine na nezavisnom Kosovu” na kojem se govorilo o položaju i problemima manjinskih zajednica. Okruglom stolu prisustvovao je i premijer Kosova Aljbin Kurti, ministri  i zamenici, pojedini ambasadori na Kosovu, kao i gosti iz Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Zamenica premijera Kosova za pitanja manjinskih zajednica Emilija Redžepi rekla je da Kosovo može da bude zadovoljno postignutim rezultatima za 15 godina svoje nezavisnosti. Međutim, istakla je da postoje još brojni izazovi za koje se, kako je navela, nada da će biti prevaziđeni. 

„Imamo razvijeni obrazovni sistem koji se odvija na četiri jezika, albanski, srpski, bosanski i turski, od osnovnog do akademskog obrazovnog nivoa. Imamo državne institucije u kojima učestvuju u radu pripadnici svih naroda, kao što je propisano zakonom. Da li smo zadovoljni? Naravno da nismo jer taj broj je i dalje jako mali. Ali ogromnu nadu imamo u našeg premijera koji se intenzivnije bavi životnim pitanjima svih građana podjednako stvarajući društvo uključenosti svih građana, ne odvajaući nikoga po bilo kojoj vrsti ili osnovi, dajući mu našu maksimalnu podršku“, rekla je Redžepi.

Premijer Kosova Aljbin Kurti istakao je da je Vlada na čijem je čelu podržala zajednice više od svih prethodnih vlada. 

“U poslednje dve godine naša vlada je podržavala sve zajednice preko mere koje su primenjene i dodeljivanjem grantova. U toku godine sa paketom za ekonomski oporavak, direktno smo podržali 800 000 građana Republike ili praktično svaku porodicu u našoj zemlji. Plasirali smo nacionalnu platformu za prijavljivanje slučajeva diskriminacije prema romskoj, aškalijskoj i egipćanskoj zajednici. Takođe smo usvojili strategiju za prava Roma, Aškalija 2021-2026 Kancelarije premijera, preko Kancelarije za pitanja zajednica. Podržali smo 123 projekta za mala preduzeća i startapove u nevećinskim zajednicama”, naveo je  Kurti.

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić podsetio je da je ovo ministarvio nedavno raspisalo šest javnih poziva za pomoć i podršku pripadnicima svih zajednica na Kosovu. On je ponovio da očekuje da ideja premijera Aljbina Kurtija o urbanom povratku bude realizovana. 

“Sada smo u fazi planiranja prvog urbanog povratka u istoriji Kosova. I zbog svega toga i tog strateškog cilja i delovanja, mislim da ova Vlada ima posebnu težinu, jer se ne radi samo o ad hok momentu, nije to samo improvizacija, bilo povratka ili stabilizacije zajednica nego je nešto što će biti dugoročni proces”, rekao je Rašić. 

Rašić je naveo da pored premijera Kurtija i on ima ideju za zbližavanje zajednica i harmonizaciju osnosa, pre svega između Srba i Albanaca. 

“Jedna od tih ideja je kuća prijateljstva, čak sam otišao i korak dalje i nazvao je kuća albansko-srpskog prijateljstva. Mislim da u celom ovom političkom metežu mi zaboravljamo one osnovne vrednosti koje imamo – i na ulici, i u restoranu i na svakom mestu gde se viđamo, jer u suštini mi živimo vekovima”,  rekao je Rašić.

Okrugli sto na temu “Manjine na nezavisnom Kosovu” organizovala je zamenica premijera za pitanja manjinskih zajednica Emilija Redžepi.  

 

 


Komentari posetilaca