U vreme pandemije koronavirusa moguće povećanje nasilja u porodici
25/03/2020 18:59|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 484 |
|

Čaglavica, 25.03.2020. - Predsedavajuća SO Zvečan, Biljana Jaredić,putem saopštenja upozorava sve nadležne Institucije, organizacije civilnog društva koje primarno deluju u oblastiborbe protiv porodičnog nasilja, međunarodne organizacije i sve ostale zainteresovane strane,  da je u uslovima pandemije korona virusa i propisanih mera izolacije i ograničenog kretanja, moguće povećanje stope nasilja u porodici, naročito nad ženama i decom.

Jaredić navodi da apeluje i upozorava sve zainteresovane strane koje deluju u oblasti borbe protiv porodičnog nasilja da je neophodno učiniti dostupnim deci i roditeljima sve informacije o servisima pomoći i podrške, naročito na digitalnim platformama, uključujući društvene mreže I ostale platforme poput Viber-a, WhatsApp-a, imajući u vidu da  sve institucije sistema rade prilagođeno u skladu sa situacijom na terenu i zbog toga se i usluge moraju prilagoditi  i njima.

U saopštenju se navodi da je pandemija uzrokovala probleme koji menjanju dinamiku, način i stil života, dnevne rutine i koji mogu izazvati nasilje u kući posebno u situacijama u kojima je partner izgubi radno mesto, otpuštanjem od strane poslodavca, kao i finansijskim naporima koje imaju porodice. Deca koja su trpela ili i dalje trpe nasilje u porodici, škole na jedan način predstavljaju beg od realnosti, a pošto su sada obrazovne institucije zatvorene, povećana je mogućnost jačanja konflikta i agresije prema njima.

“Takođe, apelujem na organizacije civilnog društva da uzmu veće učešće u organizaciji podrške Institucijama, van svojih projektnih aktivnostii zamolim za veću koordinaciju između svih zainteresovanih strana, a sve u cilju da stanje u kojem se nalazimo ne dovede do povećanja stope nasilja u porodici. Isto tako, apelujem  da se kreiraju mehanizmi za prijavljivanje koji odražavaju potrebe žrtava tokom ove situacije i naglašavam da se ima u vidu izrazito teška i delikatna situacija u kojoj su se našle višestruko ranjive kategorije žena, one koje žive na selu i u udaljenim naseljima, žene sa invaliditetom, izbegle i raseljene žene kao i žene starije od 65 godina”  ističe Jaredić.

 


Komentari posetilaca