Ubijen carinik Euleksa
20/09/2013 14:04|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1061 |
|


 
Pripadnik Euleksa, litvanski carinik Audrijus Šenavičijus, ubijen je jutros na teritoriji opštine Zvečan.
 
Jedan pripadnik EULEKS-a poginuo je jutros na severu Kosova na teritoriji opštine Zvečan kada je na vozilo u kojem se nalazio sa svojim kolegama pucano iz vatrenog oružja. Ovo je napad na međunarodnu zajednicu poručio je Samuel Žbogar predstavnik EU na Kosovu.
 
Napad na dva vozila EULEKS-a u kojima je bilo šestoro ljudi koji su se vraćali  iz noćne smene sa prelaza Jarinje  dogodio se u mestu Balaban kod Banjske, na magistralnom putu Mitrovica – Leposavić.
 
U ovom napadu poginuo je carinik EULEKS-a Adrius Šenavičius Iz LItvanije. On je nakon napada u besvesnom stanju prebačen u kosovsko-mitrovičku bolnicu. Po rečima direktora ovog zdravstvenog centra Milana Ivanovića lekari su pokušavali reanimaciju skoro sat vremena, ali bez uspeha. Telo litvanskog carinika prebačeno je oko podneva iz Kosovske Mitrovice u Prištinu.
 
Iz EULEKS-a je saopsteno da  je na njihova  vozila koja su bila u pokretu pucano iz vatrenog oružja i da istragu vrše jedinice EULEKS-a i Kosovske policije. EULEKS u svom saopštenju nije naveo da li je u ovom napadu povređen još neko.
 
Šef  EULEKS-a Bernd Borhart i šef Kancelarije Evropske unije na KosovuSamuel Žbogar najoštrije su osudili napad na pripadnike EULEKS-a i pozvali  na saradnju kako bi se napadači priveli pravdi.
 
“Trenutno se sprovodi mešovita istraga. Istragu sprovode Kosovska policija i EULEKS policija, ali takođe visoko cenim I ponudu za pomoć iz Beograda. Uveravam vas da ćemo se truditi da počinioce izvedemo pred lice pravde”,rekao je Borhart.
 
Šef Kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar ocenio je da je napad na pripadnike EULEKS-a napad na Evropsku uniju.
 
"Napad na Euleks je napad na EU, vrednosti EU, i na sve ono za čemu EU teži - na mir, bezbednost, i vladavinu zakona", rekao je Zbogar
 
Predsednik Srpskog nacionalnog veća u Kosovskoj Mitrovici Nebojša Jovićocenio je da jutrošnji  napad predstavlja kukavički čin i podsetio da se današnji napad dogodio  na mestu, na kojem je pre deset godina poginuo pripadnik Kosovskog zaštitnog korpusa, koji je pokušao da digne u vazduh železnički most.
 
Odgovornost za ovaj incident tada je  preuzela je Albanska nacionalna armija, koja je, odmah, proglašena terorističkom organizacijom.
 
“Ne želim da ulazim u to da li je ovo uradio Srbin ili Albanac, ali bih naglasio da je na tom istim mestu pre desetak godina poginuo jedan Albanac kada je pokušao da postavi eksploziv na most u nameri da digne u vazduh autobus kosmet-prevoza”, rekao je Jović.
 
Napad na pripadnike EULEKS-a  su u zajedničkom saopštenju osudile i države članice EU prisutne na Kosovu i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Pristini.
 
“U potpunosti podržavamo napore vlasti da pronađu počinioce ovog napada i da ih privedu pravdi . Pokušaji da se destabilizuju napredak na severu Kosova su neprihvatljive. Pozivamo sve pojedince da se ponašaju odgovorno i nastave sa podrškom realizaciji sporazuma Beograda i Prištine od 19. aprila”, navodi se u zajedničkom saopštenju specijalnog predstavnika Evropske unije, država članica Evropske unije koje su na Kosovu i Američke ambasade u Prištini.
 
 
Osude ubistva, pozivi na detaljnu istragu
 
Ubistvo pripadnika EULEKS-a osudile su i brojne političke partije predstavnici kosovskih institucija i civilnog društva. Pojedini su mišljenja da ovaj incident usmeren protiv interesa građana na severu Kosova.
 
Komentarišući ubistvo pripadnika EULEKS-a na severu Kosova poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajkovićsmatra da postoji više, kako je kazala, onih kojima bi odgovaralo da sever Kosova ponovo postane veći problem u međunarodnim krugovima. Po njenim rečima zbog toga treba sprovesti detaljnu istragu i što pre otkriti počinioce.
 
„Mislim da će prva sumnja pasti na one koji spremaju antikampanju, ali mislim da njima baš i ne odgovara ovaj incident. Ne mislim ni da odgovara, ni jednom normalnom Srbinu i zato mislim da tu može biti više faktora, uključujući i predstavnike drugih zajednica“, kaže Rada Trajković.
 
Aleksandar Stojanović iz Centra za razvoj lokalnih sredina iz Kosovske Mitrovice kaže da je ovaj događaj uznemirio građane severa Kosova, i smatra da je taj akt usmeren protiv njihovih interesa.
 
„U ovom trenutku ovaj incident ne ide nikome u prilog, a naročito ne građanima severa Kosova, koji su godinama u jednoj političkoj neizvesnosti, gde je bilo puno nasilja i svi su željni mira i mirnog rešavanja situacije“, rekao je za Glas Amerike Stojanović.
 
Predrag Radonjic urednik KIM radija smatra da istraga o ubistvu pripadnika EULEKS-a treba da bude usmerena na to kome bi i zbog čega ovakav incident u ovom trenutku odgovarao.
 
„Mi u ovom trenutku ne znamo ko je to uradio, ali je jasno šta je uradio. Uradio je nešto što je pogubno za Srbe na severu, stvar koja je loša po Beograd, uradio je pogubnu stvar za one koji su za izlazak na izbore i koji su protiv izlaska Srba na lokalne izbore. Tako da mislim da u kontekstu toga, kome ovo odgovara ili ne odgovara, treba da bude i usmerena i istraga“, kazao je Radonjić.
 
Ubistvo policajca EULEKS-a na severu Kosova osudili su i najviši zvaničnici kosovskih institucija. Premijer Kosova Hasim Tači rekao je da je napad na pripadnike EULEKS-a ružno i sramotno delo protiv vladavine reda i zakona u tom delu Kosovo i zatražio da se počinioci dela privedu pravdi.
 
I predsednica Kosova Atifete Jahjaga oštro je osudila napad, rekavši da je "napad na EULEKS napad na vrednosti države Kosovo".  
 
Skoro sve političke partije na Kosovu osudile su ubistvo pripadnika EULEKS-a i zatražile od nadležnih da pronađu odgovorne.
 
Izvor: Glas Amerike
Foto: TV Most 
 
 

Komentari posetilaca