Ugroženo nasleđe na Kosovu
29/07/2022 17:00|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 242 |
|

RTV KIM, FoNet, 29.07.2022. - Ministarstvo kulture i informisanja Srbije osudilo je „vandalski napad i demoliranje kapije na ulazu u posed crkve Svetog Spasa u naselju Potkaljaja u Prizrenu“, ocenivši da je to „još jedan u nizu ekstremističkih izliva mržnje prema kulturnom i verskom nasleđu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“.

„Ovaj nasilni čin jasno svedoči da atmosfera straha i anticivilizacijsko ponašanje prema srpskom kulturnom nasleđu na Kosovu i Metohiji ne jenjavaju“, ističe se u saopštenju Ministarstva.

To je, kako se navodi, „posebno vidljivo upravo na primeru ove svetinje budući da ovo kulturno dobro od izuzetnog značaja nije prvi put na meti nasilnika – Crkva Svetog Spasa paljena je i teško oštećena tokom martovskog nasilja nad Srbima 2004. godine, a i nakon toga je u više navrata sknavljena kada je otkinut krst i ukradena kapija“.

„Ovakvo kontinuirano stanje teške ugroženosti kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji više puta je s razlogom prepoznato i potvrđeno u analizama i izveštajima međunarodnih organizacija, kao što su UNESKO i OEBS“, navodi Ministarstvo.

U saopštenju je ocenjeno da „lažnom i neutemeljenom kampanjom Priština „poseže za kulturnim artefaktima“ i da ti iz dana u dan „dobija dodatno karakter teatra apsurda“.

„Jasno je koliko su licemerne i pretenzija Prištine da prisvoji kulturno nasleđe, sa jedinim ciljem da
zloupotrebom i falsikovanjem izgradi nepostojeću državnost i kulturni identitet tzv. Kosova“, ističe Ministarstvo i najavljuje da će „nastaviti da posvećeno štiti kulturno nasleđe od svih nasrtaja i pokušaja zloupotrebe i neće dozvoliti da ovakvi pokušaji ostanu bez odgovora“.

 

 


Komentari posetilaca