Ukidanje viza značajno i za Albance i za Srbe
11/10/2022 15:24|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 280 |
|

RTV KIM, 11.10.2022. - Vizna liberalizacija za Kosovo naći će se na dnevnom redu Evropskog saveta narednih dana, a agenda i non-pejper Evropske komisije (EK) koji je pre nekoliko meseci tražila Holandija, već su dostavljeni svim zemljama članicama Evropske unije. Albanci na Kosovu željno iščekuje pozitivnu odluku, a ništa protiv nemaju ni predstavnici manjina, uključujući i Srbe, koji uglavnom ne poseduju bezvizne pasoše. Poznavaoci prilika smatraju da se ne treba unapred radovati, podsećajući na ranije odluke evropskih zvaničnika koje su blokirale ovaj proces.

Sve ukazuje na to da ovoga puta postoje ozbiljne šanse da se odobri vizna liberalizacija za Kosovo. Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative (NSI) kaže da na taj način EU namerava da pokaže regionu da za njega postoji perspektiva i da je stavljanje ovog pitanja u dnevni red Evropskog saveta pozitivan znak. Međutim, treba biti oprezan, kaže ona, imajući u vidu da je 2015. i 2016. godine Kosovo dobilo pozitivnu preporuku Evropske komisije ali je izostalo glasanje.

“Samim tim što su prihvatili da ono bude na dnevnom redu, to znači da su dosta optimistični da do odluke može doći. U najboljem slučaju ukoliko odobrenje za viznu liberalizaciju dođe do kraja ove godine, kakve su sada najave, tek u ferbruaru ili martu možemo očekivati i konačnu primenu te odluke, tako da treba građanima naznačiti da sve i da pozitivna odluka dođe sada, još nekoliko meseci neće moći da se putuje bez viza”, kaže Andrić Rakić.

Vizna liberalizacija ne zavisi od tehničkih uslova koje Kosovo mora da ispuni, već od globalne političke situacije, smatra Ivan Nikolić iz Komunikacije za razvoj društva.

„Tim ustupcima i postupcima trguje se na jednom višem nivou. To može biti poruka vezana za Briselski proces, a ujedno i Prištini i Beogradu. Nezahvalne su prognoze o odluci koja se tiče vizne liberalizacije za Kosovo, ne mogu da ocenim da li će se napraviti ustupak, ali me ne bi iznenadilo da odluka bude u korist Prištine. Za Prištinu bi vizna liberalizacija značila diplomatsku pobedu“, kaže on za RTV Kim.

Milica Andrić Rakić ne očekuje da će se viznoj liberalizaciji za Kosovo protiviti zemlje članice EU koje nisu priznale Kosovo, pa podseća da su se do sada to najviše kočile Francuska i Holandija koje nisu bile zadovoljne borbom kosovske vlasti protiv korupcije i kriminala.

Šta za Srbe i druge nacionalne manjine znači ukidanje viza Kosovu?

Albanci na Kosovu godinama unazad sa nestrpljenjem očekuju pozitivnu odluku o vizama. Međutim, njihovom ukidanju se, reklo bi se, raduju i Srbi koji nemaju takozvane bezvizne pasoše.

Podsetimo, veliki broj građana srpske nacionalnosti koji živi na Kosovu poseduje pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, organ pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, za koje je potrebna viza. Ima i onih koji su boravište prijavili u gradovima centralne Srbije pa su imali sreće da dobiju bezvizni pasoš.

Međutim, značajan je broj građana srpske naciolanosti koji poseduje kosovske pasoše za koje je neophodna viza za putovanje.

“Trenutno nemam nikakav pasoš. Značilo bi mi da imam bezvizni psoš, mogao bih svuda da putujem bez vize”, kazao je Damjan Todić.

“Ko nema pasoš za njega će značiti puno i moći će da putuje bez vize. Nisam preterano upoznat sa aktuelnostima na tu teme, jer imam srpski bezvizni pasoš”, rekao je Jovica Vasić.

“Nemam nikakav pasoš. Moja deca imaju kosovski i verujem da je dobro da se ostvari vizna liberalizacija, mada ja retko putujem”, kazao je Slaviša Milić.

Milica Andrić Rakić podseća da srpske vlasti nisu učinile ništa kako bi građanima srpske nacionalnosti na Kosovu omogućili putovanje bez viza. Iako su, kako kaže, još 2016. godine obećavali da će učiniti sve da sa Evropskom komisijom dogovore bezvizni režim i za građane koji poseduju pasoše takozvane Koordinacione uprave, to se nije dogodilo.

“Oni koji imaju samo srpska dokumenta će se verovatno zapitati – Šta sa pasošima Koordinacione uprave i hoće li se njihov status na bilo koji način promeniti. Ako imaju mogu da dobiju kosovska dokumenta i već imaju lične karte ne vidim razlog da to ne učine ukoliko žele olakšano da putuju”, kaže Milica Andrić Rakić.

„Srbima sa Kosova koji nemaju bezvizne pasoše, bilo bi lakše svakako da putuju, možda bi im se kvalitet života za nijansu popravio. Mada, globalna ekonomska kriza se zaoštrava, pa nisam siguran da će nekome biti do putovanja“, ističe Ivan Nikolić.

„Romi jedva čekaju ukidanje viza“

I za pripadnike drugih manjinskih zajednica na Kosovu putovanje bez viza bi mnogo značilo, pre svega u ekonomskom smislu.

“Romska zajednica i građani uopšte jedva čekaju da slobodno putuju, da idu da rade vani, da mogu dva ili tri meseca da rade pa da se vrate. Nama je stalo do toga da mi što više putujemo slobodno. Kosovo je momentalno poslednja zemlja na Balkanu koja je zarobljena na taj način. Dvadeset godina smo zarobljeni da ne možemo da putujemo, toliko dokumenata je potrebno, plaćanje viza. Ja sam svoj pasoš morao da zamenim samo zbog viza od pet do sedam dana”, kaže za RTV Kim novinar Daut Ćulanđiju.

Kako će ukidanje viza uticati na odlazak stanovništva?

Postoje mišljenja da bi u slučaju vizne liberalizacije veliki broj građana Kosova, pre svega mladih Albanaca, napustio Kosovo i otišao u evropske zemlje.

“Postoje empirijski podaci koji to potvrđuju, ali moram da naglasim da se vizna liberalizacija odnosi na turističku vizu , to nije olakšano dobijanje radnih dozvola i dalje su to samo vize koje mogu da se koriste u roku od 90 dana nakon čega mora da se napusti zona Šengena. Dakle, postoje određena ograničenja koja ukoliko ih građani ne budu poštovali može da se desi da EU povuče odluku o viznoj liberalizaciji”, zaključuje Andrić Rakić.

Ni Daut Ćulanđiju ne veruje u teorije da će Kosovo trajno napustiti veliki broj građana po dobijanju liberalizacije viza.

“Ne mogu ni kosovske vlasti, ni evropske zemlje da zabrane ljudima da budu tamo gde žele da budu. I ako bude liberalizacija viza, biće poteškoća, tako je bilo i sa Makedonijom, i sa Albanijom i sa Srbijom. Ne mogu ljudi više od tri meseca boraviti u evropskim zemljama i ne verujem da će biti dozvoljen azil za ljude sa ovih prostora. Međutim, zakon predviđa da mogu ostati tamo da rade privremeno, ali ako dobiju stalan posao ne mogu da im zabrane, osim ako ukoliko ne prekše zakon”, kazao je novinar Romske redakcije na Javnom servisu Kosova.

Češka kao predsedavajuća EU je nedavno uputila pismo državama članicama najavivši nameru da se pitanje vizne liberalizacije za Kosovo formalno uvrsti u agendu radne grupe u oktobru. Da će vize biti na dnevnom redu nedavno su u Prištini potvrdili zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi i ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski.

 

 


Komentari posetilaca