UNDP: Kulturni centar Mitrovica promenio naziv nakon obnove
16/02/2022 13:26|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 295 |
|

RTV KIM, 16.02.2022. - Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu pojasnio je dodatnim informacijama svoju ulogu u renoviranju Kulturnog centra u Mitrovici povodom nedavnih tekstova u medijima u kojima se preispituje "zabrinjavajuće istrajna podrška" predstavnika EU i UNDP vlastima u Prištini sa ciljem "neskrivene glorifikacije najozloglašenijih ratnih zločinaca iz II svetskog rata".

Kako navode iz UNDP-a, obnova Kulturnog centra u Mitrovici izvršena je krajem 2000. i početkom 2001. godine u okviru projekta "Program zapošljavanja i rehabilitacije sela (VERP)" koji je sprovodio UNDP, a finansirala Evropska agencija za rekonstrukciju (EAR), uz dodatno finansiranje od strane Autonomne pokrajine Bocano, Italija.

“U vreme renoviranja i zvanične inauguracije maja 2001. godine, zgrada je nosila naziv Kulturni centar Mitrovice. Nakon angažovanja UNDP-a i EAR-a u renoviranju, opština je promenila naziv”.

Iz UNDP-a ističu oštro osuđuju antisemitizam, ksenofobiju i mržnju, u svim njihovim manifestacijama, uključujući rastuću netoleranciju i diskriminaciju prema etničkim manjinama i zajednicama u ranjivim situacijama.

“Posvećeni smo promovisanju i zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda za sve, dostojanstva i borbi protiv dezinformacija i govora mržnje”, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, Muzej žrtava genocida nedavno je saopštio da je upravo sredstvima EU, a u organizaciji UNDP i vlasti u Prištini, ranije već obnovljeno zdanje Kulturnog centra u Kosovskoj Mitrovici koji nosi ime “zloglasnog ratnog zločinca Redžepa Mitrovice”. Za tu svrhu, kako su naveli, Evropska unija izdvojila je 115.784,60 evra.

Podsetimo, poslanica Evropskog parlamenta i izvestiteljka za Kosovo Viola fon Kramon je za RTV Kim izjavila da nije prihvatljivo da bilo koja ulica, trg ili bilo koja javna ustanova nosi ime nacističkog saradnika ili osuđenog ratnog zločinca.

 

 


Komentari posetilaca