UNDP: Uspešno završena regionalna konferencija o zaštiti kulturnog nasleđa
22/03/2017 09:31|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 974 |
|

Priština, 22. mart – Juče je u Prištini završena regionalna konferencija o angažovanju zajednice i izgradnji mira u procesu zaštite kulturnog nasleđa. Konferencija je organizovana u okviru projekta koji finansira EU pod nazivom "Izgradnja poverenja kroz zaštitu kulturnog nasleđa na Kosovu", a na čijoj realizaciji radi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Učesnici konferencije su se osvrnuli na izazove i naučene lekcije iz procesa realizacije projekta, predstavili su dobre prakse iz regiona i obradili su angažovanje mladih na polju promocije kulturnih razlika.

Libor Hlad (Libor Chlad), zamenik šefa Odseka za saradnju pri Kancelariji EU/Kancelariji specijalnog predstavnika EU se u ime Kancelarije EU obratio učesnicima: "Kosovo je napravilo nekoliko velikih koraka kako bi osiguralo efikasno očuvanje svog raznolikog kulturnog nasleđa. To se ogleda pre svega u nedavno usvojenoj desetogodišnjoj Nacionalnoj strategiji o kulturnom nasleđu. Raznoliko kulturno nasleđe na Kosovu podrazumeva lokacije koje su stvorili svi narodi koji ovde vekovima žive". Govoreći o važnosti projekta, Hlad je naglasio: "Uz projekte poput ovog, kulturno i versko nasleđe je postalo način promocije dijaloga i izgradnje poverenja među različitim zajednicama Kosova. Zajedničkim naporima smo poboljšali fizičko stanje lokacija nasleđa i doprineli većoj svesti javnosti o potrebi poštovanja svačijeg nasleđa".

Ovom prilikom učesnicima se obratio i Endrju Rasel (Andrew Russell), koordinator UN/stalni predstavnik UNDP, i rekao: "Odlično je što ćemo biti u ovom predivnom javnom prostoru kako bismo razgovarali o rezultatima i naučenim lekcijama u okviru projekta pod nazivom ’Izgradnja poverenja kroz zaštitu kulturnog nasleđa na Kosovu’. Drago mi je što ćemo moći da čujemo živahne diskusije, podelimo iskustva, dobijemo nove ideje i zajedno radimo na jačanju pomirenja i društvene kohezije ne samo na Kosovu, već i u regionu".

Prisutnima su se obratili Arsim Canoli (Arsim Canolli), savetnik ministra kulture, omladine i sporta i gđica Marija Kapitanović - ambasadorka Republike Hrvatske na Kosovu

Konferencija je okupila goste i eksperte iz regiona kako bi razgovarali o proteklim projektima i trenutnim postignućima projekta na Kosovu na polju zaštite kulturnog nasleđa. Svi akteri, uključujući opštinska rukovodstva, verske vođe i predstavnici Policije Kosova i EULEKS-a koji su bili deo realizacije projekta su podelili svoja iskustva.

 Projekat se finansira sredstvima EU i fokusira se na obnovu, ulepšavanje i uređenje kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu u bliskoj saradnji sa predstavnicima EULEKS-a i Jedinice za bezbednost objekata i kulturnog nasleđa Kosovske policije. Glavni ciljevi projekta su pružanje doprinosa boljoj međuetničkoj toleranciji i poštovanje kulturnog identiteta i nasleđa. Projekat realizuje UNDP.

 


Komentari posetilaca