Unmik da se izvini i obešteti porodicu Tomanović
18/06/2013 21:12|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 741 |
|

Misija Unmika na Kosovu u obavezi je da se javno izvini porodici uglednog prištinskog lekara dr Andrije Tomanovića za patnju i duševni bol i javno prizna odgovornost za svoj propust da sprovede efikasnu istragu u vezi s njegovim nestankom, zaključila je Savetodavna komisija za ljudska prava UN.
U tekstu u koji su "Vesti" imale uvid, Misiji UN na Kosovu se preporučuje i isplata odgovarajuće nadoknade porodici za pretrpljenu moralnu štetu, kao i koraci za ostvarivanje potpunog i sveobuhvatnog programa reparacije.
 
Savetodavna komisija za ljudska prava UN se dateljno bavila istragom ovog slučaja, i na 25 strana teksta opisani su svi postupci koje je tim na čelu sa predsednikom Marekom Novickim preduzeo.  U delu koji se odnosi na istragu kaže se da je Komisija od Unmika dobila sve istražne dokumente vezano za nestanak dr Andrije Tomanovića, ali u njima je malo detalja o konkretnim potezima, pa tako nije poznato ni da li je preduzeta istraga u vezi s mogućim osumnjičenim. 
 
Postupak pred komsijom je pokrenut na osnovu žalbi kćeri i sina, Dušana i Jelene Tomanović, kao i supruge Verice Tomanović, upućenih u aprilu 2009. Oni su posvedočili da je dr Andrija Tomanović, koji je u Kliničko-bolničkom centru u Prištini radio od 1963. godine, 24. juna 1999, oko 13 sati, pozvao kćer Jelenu da joj javi da je krenuo kući s klinike. Od tada niko od porodice ga nije video ni čuo. U vreme njegovog nestanka, ispred klinike je postojao kontrolni punkt Kfora.
 
Njegovi najbliži odmah su prijavili nestanak tadašnjem šefu Unmika, policiji Unmika, britanskom Kforu, međunarodnom i Crvenom krstu Srbije, Unmikovoj kancelariji za vezu u Beogradu i vladinim organima Jugoslavije. 
 
Izvor: Vesti-online
 

Komentari posetilaca