UNS: Izvinjenje i ostavke urednika RTK
26/07/2019 13:57|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 629 |
|

UNS, 26.07.2019. - Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu osuđuju objavljivanje teksta na portalima Prvog i Drugog programa Radio-televizije Kosovo (RTK 1 i RTK 2) u kome su navedeni podaci iz privatnog života novinarke „Sputnjika“ Brankice Ristić i traže izvinjenje i ostavke urednika ovih portala.

Oba portala (na albanskom-RTK1 i srpskom jeziku-RTK2) objavili su podatke iz privatnog života Brankice Ristić o njenom navodnom zdravstvenom stanju i porodičnim prilikama, povezujući ih sa tvrdnjom o lošem materijalnom položaju novinara u redakciji ,,Sputnjik''.

UNS i UNS na Kosovu ističu da je kosovski Javni servis objavljivanjem ovog teksta, bez potpisa autora i zloupotrebom ličnog Fejsbuk profila kao izvora informacija, prekršio etičke i profesionalne standarde i na skandalozan način pogazio norme pristojnog ponašanja u obaveštavanju javnosti, zbog čega traže hitno reagovanje Nezavisne komisije za medije.

UNS i UNS na Kosovu ističu da su RTK1 i RTK2, objavljivanjem teksta u kome se vređa Brankica Ristić grubo povredili njeno dostojanstvo i navođenjem da je ,,poznata po klevetanju u svojim pisanjima o Kosovu'' ugrozili njenu sigurnost.

UNS i UNS na Kosovu traže da Upravni odbor RTK javno saopšti ko je odgovoran za uređivanje portala RTK2 i koje mere preduzima da obezbedi uređivačku i redakcijsku autonomiju televizijskog kanala i portala na srpskom jeziku.

 

 


Komentari posetilaca