UNS i DNKiM: Da odgovaraju autori ponovljene laži
18/03/2024 10:58|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 44 |
|

UNS, 18.03.2024. - Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara KiM najoštrije protestuje zbog izveštavanja sajta Radio-televizije Kosova (RTK) na srpskom jeziku koji, kako navode, krivotvori činjenice i netačno obaveštava javnost o činjenicama vezanim za martovski pogrom, navodi se u saopštenju.

„UNS i DNKiM traže hitno uklanjanje jučerašnje informacije u kojoj RTK već u drugoj rečenici ponavlja lažnu vest od pre 20 godina da su se trojica albanskih dečaka utopila u reci Ibar ‘dok su bežali od grupe srpskih mladića’“, podvlače iz ovih udruženja.

 

Upozoravaju da je upravo ova rečenica bila okidač za izbijanje nasilja u kom su stradali nedužni ljudi, 39 crkava i manastira, popaljena sela i urbane sredine, pretučeno i maltretirano više od 900, a proterano oko 4.000 Srba.

 

Takođe su podsetili da su sve međunarodne organizacije osudile ovakvo izveštavanje RTK i da je tada Javni servis Kosova dobio 100.000 evra da unapredi svoje uređivačke kapacitete.

 

„Vest koja je juče objavljena na RTK je u velikoj meri prepisana vest od pre 20 godina i sa sobom nosi ne samo rizik od tragičnih posledica za ceo prostor, nego i očigledan pokušaj istorijske revizije ovog događaja. U jučerašnjoj informaciji ne navodi se čije su kuće i čiji verski objekti paljeni, ali se naglašava neistina da su ’Srbi uzvratili tako što su to uradili i tamošnjim albanskim kućama’“, napominje se u saopštenju.

 

UNS i DNKiM ističu da su u ovoj informaciji prekršene sve profesionalne norme i zahtevaju hitnu reakciju lokalnih regulatornih tela i međunarodnih organizacija „jer se ovakvim izveštavanjem direktno ugrožava bezbednost čitave zajednice i podstiču, ohrabruju i aboliraju počinioci jednog od najtragičnijih događaja naše savremene istorije“, zaključeno je u saopštenju.

 


Komentari posetilaca