UNS i UNS na Kosovu: Novinari i mediji na Kosovu profesionalno da izveštavaju
21/03/2020 12:06|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 129 |
|

УНС, 21.03.2020. - Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu apeluju na kolege i medije da profesionalno izveštavaju o svim problemima u vezi sa epidemijom virusa korona (Kovid 19).

 

Netačne i nepotvrđene informacije da vlasti u Prištini sa administrativnog prelaza Jarinje „teraju putnike u Prištinu u karantin“ izazvale su strah i paniku zbog koje je juče veliki broj lekara, koji iz centralne Srbije putuju na Kosovo, nije došao na posao u svoje zdravstvene ustanove.

 

Iako niko nije potvrdio tačnost te informacije medicinski radnici se nisu usudili da pređu administrativni prelaz, pa se jedan deo njih vratio nazad, dok su drugi ostali da čekaju, pa su nešto kasnije ušli na teritoriju Kosova i stigli do svojih radnih mesta.

 

Prema informacijama iz zdravstvenih ustanova u Gračanici i na centralnom Kosovu na ovom području juče je bio prisutan mali broj lekara, što može ugroziti zdravlje ljudi i povećati nesigurnost stanovništva.

 

Zbog novonastale situacije sa epidemijom virusa mole se kolege da koriste samo proverene, zvanične izvore i uzimaju izjave od stručnih osoba koje su direktno zadužene za zdravlje građana, ali i kad je reč o drugim događajima.

 

UNS i UNS na Kosovu ističu i da se na društvenim mrežama objavljuju lažne informacije, od lečenja opakog virusa do zaprašivanja iz aviona određenih oblasti i gradova na Kosovu. Opasnost u kojoj smo se našli zahtevaju da se kolege pridržavaju najviših etičkih i profesionalnih standarda i izveštavanje u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom.

 

UNS i UNS na Kosovu ponovo pozivaju političare i nadležne organe da daju potpune informacije o slučajevima zaraženih Kovidom 19 i posebno apeluju na upravu KBC Priština, Dom zdravlja Gračanica, Opštinu Priština (u Gračanici) i Opštinu Gračanica da organizuju redovne konferencije za štampu radi zaustavljanja glasina i pružanja tačnih informacija.

 

 

Komentari


Unesite sigurnosnu šifru

Komentari posetilaca