UNS i UNS na Kosovu: Povući iz procedure Nacrt zakona o javnom servisu Kosova
07/06/2019 10:22|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 674 |
|

UNS, 07.06.2019. - Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu traže da Nacrt zakona o javnom servisu Kosova bude povučen iz procedure, jer je njime predviđeno ukidanje garantovanog finansiranja Drugog kanala Radio-televizije Kosova (kanal na srpskom jeziku - RTK2).

UNS i UNS na Kosovu podsećaju da je sadašnjim Zakonom o javnom medijskom servisu propisana obaveza izdvajanja deset odsto ukupnog budžeta Radio-televizije Kosova (RTK) za RTK2.

UNS i UNS na Kosovu traže da srpska medijska zajednica na Kosovu bude konsultovana u izradi zakona, a da srpski politički predstavnici ozbiljno shvate kakve posledice mogu da nastanu usvajanjem ponuđene verzije Zakona o javnom servisu Kosova.

UNS i UNS na Kosovu ističu da je neprihvatljiv i sadašnji status RTK2 jer je članom 59 Ustava Kosova Srbima na Kosovu garantovan „nezavisan televizijski kanal na srpskom jeziku” što RTK2 nije, jer je u sastavu RTK.

UNS i UNS na Kosovu upozoravaju da čak i da je zakonski tekst suštinski prihvatljiv, niko, pa ni Skupština Kosova, ne bi smeo da usvoji zakon koji je nejasan i nerazumljiv na srpskom i razlikuje se od verzije na engleskom i albanskom jeziku, što je uočljivo iz teksta Nacrta ovog zakona.

UNS i UNS na Kosovu pozivaju Evropsku komisiju da podrži povlačenje iz procedure Nacrta ovog zakona i zbog toga što Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama podrazumeva jasnoću kao zahtev koji svaki zakon mora da ispuni.

 U prilogu je Nacrt zakona o javnom servisu Kosova.

 

 


Komentari posetilaca