UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade
31/01/2023 15:03|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 289 |
|

Medija centar Čaglavica, 31.01.2023. - Udruženje novinara Srbije na Kosovu dodelilo je nagrade za najbolja novinarska ostvarenja za 2022. godinu u tri kategorije: televizijsko novinarstvo, novinarstvo na radiju i novinarstvo u štampi.

Snimatelji i montažeri Medija centra i Produkcije NEW-PRESS u Čaglavici Jovica Karadžić i Nebojša Đokić dobitnici su nagrade u kategoriji “Televizijsko novinarstvo”.

U obrazloženju žiri navodi se da je najviše prijava pristiglo upravo za kategoriju televizijsko novinarstvo. Dodaje se da su “dominirale životne priče sa temama koje su aktuelne na području Kosova, a nagradu je dobila televizijska priča “Gračanica i Lipljan – život na rubu egzistencije”, koja prati život ljudi u Kontejnerskom naselju Padalište u Gračanici i selu Topličane u opštini Lipljan.

Žiri ističe da su u priči veliki doprinos imala dvojica snimatelja –  Jovica Karadžić i Nebojša Đokić.

„Mi kamermani, snimatelji i montažeri nismo neki govornici, da smo govornici bili bi ispred kamera, a mi smo uvek iza njih. Zato hvala žiriju na dodeljenoj nagradi, hvala i Udruženju novinara Srbije koje nam je omogućilo da mi snimatelji dobijemo nagradu, a i koleginici Katarini što nas je nominovala“, rekao je Nebojša Đokić.

Nagradu za “novinarstvo u štampi koje obuhvata internet, agencijsko novinarstvo i fotografiju” za uređivanje dobio je portal Gračanica onlajn. 

Kako je žiri obrazložio, “uređivački koncept ovog lokalnog medija izdigao se iznad ostalih pristiglih predloga”.

„Gračanica onlajn informiše, analizira, dokumentuje, kreira stavove javnosti, s dozom nezavisnosti, koja se na KiM može poistovetiti s novinarskom hrabrošću. Rame uz rame sa dnevnom politikom, ovaj medij srpskoj zajednici donosi autentične priče sa terena, rečima ali i slikom, jer imaju bogatu foto i kvalitetnu video produkciju“, navodi se u obrazloženju.

„Gračanica onlajn je mali portal koji će uskoro, nadamo se biti još veći. Nas je svega petoro pored urednice Anđelke. Hvala puno na ovom priznanju“, rekla je Ana Marković Ćup.

Nagradu za radijsko novinarstvo dele novinarka Kim radija Aleksandra Arsić Ćirković i novinarka Radio Mitrovice Sever Ivana Vanovac.

Radijski prilog Aleksandre Arsić – „Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“, emitovan na Radiju KiM, opisuje život dve romske porodice u Kuzminu, kraj Kosova Polja, kojima su domaćinstva poplavljena u novembru prošle godine. Arsić je, ističe žiri, verno dočarala strahote koje su snašle ove dve porodice.

„Ova nagrada je za mene jako značajna, pre svega zato što dolazi od Udruženja čiji sam član. Po prvi put sam nagrađena, nadam se ne i poslednji. Priča koja je dobila nagradu govori o životu dve romske porodice u Kuzminu kraj Kosova Polja čiji su domovi stradali u poplavama u novembru prošle godine. Ovom pričom sam želela da skrenem pažnju javnosti, pre svega predstavnika institucija i onih koji imaju moć u svojim rukama da učine nešto da se život Roma koji su ionako diskriminisani promeni na bolje“, rekla je Aleksandra Arsić Ćirković.

Reportaža autorke Ivane Vanovac – „Dudin krš – simbol kršne Dudine tuge“,prema oceni žirija sadrži sve elemente kvalitetne reportaže: dobru temu, naraciju, dinamiku, novinarski izraz i prateću multimediju, pogotovo kada je kako je rečeno reč o odabiru muzičke podloge koja priču prati i pojačava, dajući joj bogatstvo izraza.

„Priča koje je pobedila je jedna lepa gradska urbana priča, a istovremeno to je priča koja čuva sećanje, nostalgično, setno o jednom vermenu kada su i vrednosti bile drugačije, kada se zbog ljubavi skakalo sa krševa, kada su očevi bili toliko neutešni da su odlazili za svojom decom ubrzo. To je zaista jedna diva stara Mitrovačka priča koja je na ovaj način sačuvana i ja sam srećna zbog toga. Glavni akter ove priče čika Ika ovih dana se bori sa poplavama koje su zadesile Kosovsku Mitrovicu i on je sada glavni akter jedne mnogo tužnije priče“, rekla je Vanovac.

Za nagrade za najbolja novinarska ostvarenja nadmetalo se više autora, a odluku da su ova tri ostvarenja najbolja u svojim kategorijama doneo je žiri u sastavu – Olivera Milošević, Predrag Rava, Milan Vlajić i Svetislav Dimitrijević.   

„Žiriju je uvek najteže, pogotovo kada odlučuje prvi put o nagradana kao što je danas slučaj ovde u Gračanici. Kada se neki proces odvija prvi put, podležno je i greškama potpuno nenamernim. Bili smo ograničeni brojem nagrada u nekoliko kategorija. Bilo je kvalitetnih reportaža, dobrih izveštaja. Mi smo u ove tri kategorije uložili veliki trud da nagradimo najbolje od pristiglih predloga“, navela je Olivera Milošvić.

Nagrađenim novinarima i snimateljima čestitke je uputio i predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević.

„Sušitina je u vrednovanju i ocenjivanju onoga što se različitim žanrovima naše profeosije stvaralo, zato je veoma važno da se u toj žanrovskoj podeli vidi napredak, rezultati i da se vidi šta je to medijska zajednica ovog prostora ponudila svojoj publici čitaocima i gledaocima i šta je ponudila svojoj profesiji. Neki od tih radova su nastajali u trenutku i vi shvatite da je ta rekacija, posebnost, slika, portal od izuzetnog značaja za naš narod, našu zajednicu i za našu profesiju“, rekao je Rakočević.

Ovo je prvi put da Udružene novinara Srbije na Kosovu uz podršku OEBS-a dodeljuje nagrade za novinarski rad.

 

 


Komentari posetilaca