UNS na Kosovu uručio zahvalnicu Janu Bratuu
31/12/2020 09:57|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 572 |
|

UNS, 31.12.2020. - Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić uručio je u ime UNS-a na Kosovu, zahvalnicu šefu Misije OEBS-a na Kosovu Janu Bratuu „za doprinos istini i za podršku medijskim profesionalcima“.

“Zahvaljujem vam  pre svega za vaš doprinos istini i za podršku našem Udruženju, našim medijima, medijskim profesionalcima na Kosovu, a posebno vam se zahvaljujem za vaš doprinos koji ste dali rasvetljavanju sudbine i rešavanju slučajeva naših otetih i ubijenih kolega”, rekao je Ničić.

Ambasador Jan Bratu koji je završio mandat na čelu Misije OEBS-a na Kosovu rekao je da je sa Udruženjem novinara Srbije na Kosovu imao izuzetnu saradnju po mnogim pitanjima, od kojih su, kako je kazao, mnoga bila teška. Istakao je slučajeve ubijenih i otetih novinara na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine i poručio da očekuje da će i njegov naslednik na čelu Misije OEBS-a u Prištini nastaviti da radi na ovim slučajevima.

“Ja sam pristupio ovom pitanju nestalih i ubijenih novinara sa jednog ljudskog aspekta, jer verujem da njihove porodice zaslužuju da dobiju odgovor. Takođe verujem da nekažnjavanje zločina vodi ka novim zločinima, a ako želimo da sprečimo da se ovakvi zločini ubuduće događaju, moramo da reagujemo na zločine koji su se dogodili nekada”, kazao je Bratu.

Norvežanin Jan Bratu, bio je šef Misije OEBS-a na Kosovu od 2016. godine, a pre toga je više od pet godina bio ambasador Kraljevine Norveške u Prištini

“Hvala vam i na tome što ste tokom vašeg boravka na Kosovu i tokom vašeg mandata kao šef OEBS-a i kao ambasador Norveške na Kosovu bili pre svega profesionalac, što ste pokazali da na Kosovu može časno i pošteno da se radi posao uz uvažavanje svih bez obzira koje su vere i nacije i ko se kako zove i u tom smislu mislim da ste visoko podigli letvicu i ostavljate težak zadatak vašem nasledniku, za koga se nadamo da će pratiti taj vaš put”, rekao je Budimir Ničić.

Bratu se zahvalio Udruženju novinara Srbije na Kosovu na saradnji u proteklom periodu, doprinosu u zaštiti novinarske profesije i naporima za rasvetljavanje sudbine otetih i ubijenih novinara na Kosovu.

“Uvek sam nastojao da budem profesionalan i pravičan i da slušam ljude, da ih razumem i želim da se zahvalim vama i vašim kolegama što ste vi pomogli meni da razumem neka od ovih veoma teških pitanja, jer ste vi i vase kolege bili ti koji ste mi pomogli da razumem koliko je važno ovo pitanje nestalih i ubijenih novinara na Kosovu. Mislim da je ovo jedan dobar primer kako novinari, kako udruženje novinara i OEBS, mogu zajednički da sarađuju na određenim pitanjima”, rekao je Bratu u razgovoru sa predsednikom UNS-a na Kosovu.

Jan Bratu će od 1. januara 2021. godine biti novi šef Misije OEBS-a u Beogradu.

 


Komentari posetilaca